L'urs bernais

L'animal en sia vopna è per il chantun Berna dapli che mo in simbol dal passà - el sa manifestescha fin oz en differenta moda e maniera en la vita culturala. Il parc dals urs è in'attracziun turistica fitg appreziada en la citad da Berna. A chaschun dal tschaiver da Berna ch'è renaschì l'onn 1982 è l'urs la mascra centrala ed al tschaiver da Langenthal è la banda d'urs, l'uschenumnada «Bärenbande», indispensabla. En la vita da mintgadi inscuntran ins adina puspè l'urs. Quasi mintga vitg ha sia ustaria «Bären», en la reclama da l'anteriura assicuranza «Berner Versicherung» eran ils urs las figuras principalas. Sco fatg simbolic (ed offensiv) resta en memoria l'enguladitsch dals urs (e dal tresor public) tras ils Franzos l'onn 1798.

La legenda di che la citad da Berna haja ses num e ses animal da vopna d'ina preda da chatscha. L'onn 1549 vegn menziunà l'emprima giada in foss dals urs, l'onn 1764 è quel vegnì dischlocà dal «Käfigturm» al «Bollwerk», l'onn 1825 spustà sut la «Grosse Schanze» ed il 1857 a la punt da «Nydegg». L'onn 2009 è vegnì avert a quest lieu il parc dals urs. L'urs sco animal da vopna ha ina fitg gronda valur simbolica ed ina gronda impurtanza per l'identitad culturala en l'entir chantun Berna.

Berner Bär (PDF, 517 kB, 04.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Regula Schmid: Nu dar, du edels müetzlin, dar! Bern und der Bär im 14. bis 16. Jahrhundert. In: Symbole im Dienste der Darstellung von Identität (Schriften zur Symbolforschung 12). Ed. Paul Michel. Bern, 2000. p. 159–179

Bernisches Historisches Museum (Ed.): Dea Artion, die Bärengöttin von Muri. Römische Bronzestatue aus einem ländlichen Heiligtum. Zürich, 2002

Wolf-Dieter Storl: Der Bär. Krafttier der Schamanen und Heiler. Aarau, 2009 (Kapitel «Der Anfang von Bern, oder die Ursache der Bären-Lebkuchen»)

Sergius Golowin: Dr Bär isch los. Lebendige Berner Fasnacht – Geschichte und Geschichten. Bern, 1999

Emil Hänni: Ein Leben für die Bären. Bärenwärter Hänni erzählt. Bern, 1975

Emil König: Die Bärenwärter König und der Literat Dr. Bäri. In: Berner Zeitschrift für Geschichte und Heimatkunde no. 30, 1968, p. 47-54

Christoph Pfister: Der antike Berner Bär. Die Vorgeschichte einer mächtigen Stadt. Fribourg, 2002

Edmund Stadler: Die Osterfeiern im Alten Bern. In: Berner Zeitschrift für Geschichte und Heimatkunde no. 4, 1986, p. 127-153

Friedrich August Volmar: Der Berner Bär. Aus der Chronik seiner 700jährigen Geschichte. In: Berner Zeitschrift für Geschichte und Heimatkunde no. 4, 1939, p. 193-206

Richard Wolfram: Der «Äussere Stand» in Bern und die Entwicklung städtischer Jungmännerverbände in der Schweiz. In: Studien zur älteren Schweizer Volkskultur, Mythos, Sozialordnung, Brauchbewusstsein. Wien, 1980, p. 167-226

Fonoteca naziunala svizra

Amt für Kultur des Kantons Bern