Illuminaziun da la cascada dal Rain

La cascada dal Rain a Neuhausen è la cascada la pli gronda da l'Europa. Cun sia cuntrada e cun ils edifizis istorics porscha ella da di in spectacul particular, ma ella è er ina culissa unica per gieus da glisch nocturns. Il cumenzament da l'illuminaziun da la cascada dal Rain ha in stretg connex cun il turissem. Gia en il 19avel tschientaner èn ils hoteliers sa stentads da porscher a lur giasts in spectachel extraordinari cun inscenaziuns da fieus bengals. A partir dal 20avel tschientaner han instituziuns semipublicas surpiglià l'organisaziun da las illuminaziuns. Dapi l'onn 1966 vegn inscenà in grond fieu artifizial che fascinescha mintgamai var 10'000 aspectaturas ed aspectaturs. Questa illuminaziun ha gì lieu mintgamai il 1. d'avust. Tranter ils onns 2009 e 2011 ha la Cuminanza d'interess per la cascada dal Rain cumenzà a realisar questa illuminaziun la penultima sonda da l'avust. A partir dal 2012 ha l'illuminaziun da la cascada dal Rain lieu mintgamai ils 31 da fanadur. E dapi ils 12 avrigl 2008 sa preschenta la cascada dal Rain en ina nova glisch. Per ses 100avel anniversari ha l'Ovra electrica dal chantun Schaffusa SA (EKS AG) regalà in indriz nov per illuminar quest spectacul natiral. L’illuminaziun ch'è vegnì inscenada da Charles Keller da Son Gagl vegn mussada durant tut l'onn tenor in tschert urari e metta en scena degnamain quest imposant fenomen natiral.

Documents sonors

Publicaziuns

Daniel Grütter: Das ist Schaffhausens Zierde und Pracht. Historische Annäherung an den Rheinfall. In: Der Rheinfall, Strömungen, Tumulte, Reflexionen (Interdisziplinäre Schriftenreihe des Museums zu Allerheiligen Schaffhausen 2). Ed. Roger Fayet. Baden, 2006, p. 31-60

Hanspeter Hak: Rheinfallbeleuchtung einst und jetzt. In: Schaffhauser Magazin 2/1998, p. 9-10

Robert Pfaff: Der Tourismus am Rheinfall im Wandel der Zeiten. Der Rheinfall als Reiseziel im Laufe der Jahrhunderte. Thayngen, 1994 (2. Auflage)

Robert Pfaff: Rheinfall. In: Historisches Lexikon der Schweiz

Peter Scheck: Die Eröffnungsfeier der Rheinfallbahn am 15. April 1857. In: Schaffhauser Mappe Magazin. 150 Jahre Rheinfallbahn. Sonderausgabe 5. April 2007, p. 30-31

Kanton Schaffhausen, Fachstelle für Kulturfragen