Design grafic e tipografia

Il design grafic e la tipografia èn preschents en il mintgadi sco communicaziun visuala. Els influenzeschan la cumparsa da placats, da cudeschs, da logos, d'inserats, da paginas d'internet e da bleras autras chaussas. Els intermedieschan infurmaziuns, influenzeschan opiniuns e furman valurs. Pervi da la lunga tradiziun, da la buna situaziun economica e d'in excellent nivel da scolaziun han il design grafic e la tipografia ina gronda impurtanza en Svizra. En la pratica professiunala actuala sa manifestescha in engaschament fitg ferm per la communicaziun visuala cumpletta. L'emprima mesadad dal 20avel tschientaner è sa sviluppada ina tradiziun specificamain svizra sut las noziuns «Schweizer Grafik», «Schweizer Typografie», «Swiss Typography» u «Swiss Style», ch'è daventada enconuschenta sin tut il mund ed ha ina influenza fin oz. La furmaziun visuala contemporana en Svizra sa basa sin las valurs dal stil svizzer («Swiss Style») e las sviluppa vinavant.

Publicaziuns

Rudolf Barmettler, Zürcher Hochschule der Künste (Ed.): Swisstypedesign.ch. Bestandesaufnahme der Schweizerischen Schriftgestalter und ihrer Schriften. Zürich, 2008 (http://www.swisstypedesign.ch)

Christoph Bignens: Swiss style. Die grosse Zeit der Gebrauchsgrafik in der Schweiz, 1914-1964. Zürich, 2000

Thomas Bruggisser, Michel Friess: Benzin. Junge Schweizer Grafik. Baden, 2000

Richard Hollis: Schweizer Grafik. Die Entwicklung eines internationalen Stils, 1920 – 1965. Basel, 2006

Andres Janser et al.: Frische Schriften – Fresh Type. Ed. Museum für Gestaltung Zürich. Zürich, 2004

Bruno Margadant: Das Schweizer Plakat – The Swiss Poster – L’affiche suisse, 1900 – 1983. Basel, 1983

Museum für Gestaltung Zürich (Ed.): Breaking the rules. Plakate der bewegten 1980er Jahre in der Schweiz – posters from the turbulent 1980s in Switzerland. Mit Texten von Martin Jaeggi und Peter Schweiger. Baden, 2007

Helmut Schmid: Der Weg nach Basel. Typographische Reflexionen von Schülern des Typographen und Lehrers Emil Ruder – The road to Basel: typographic reflections by students of the typographer and teacher Emil Ruder – Basel e no michi. Tokyo, 1997

Syndicom. Gewerkschaft Medien und Kommunikation (Ed.): Typografische Monatsblätter. Die Fachzeitschrift für Typografie, Schrift und visuelle Kommunikation – Revue suisse de l'imprimerie. Revue pour la lettre, la typographie, la conception graphique et le langage – Swiss typographic magazin. Journal for lettering, typographic composition, design and communication. Muttenz, 1933-

Schweizer Grafiker Verband SGV

Swiss Graphic Designers (SGD)