Jass

Il jass è fitg popular en Svizra e vala sco gieu da chartas naziunal. En las nundumbraivlas uras da gieu d'ina lunga tradiziun èn las chartas da jass daventadas in simbol per il star patgific en cumpagnia: saja quai a la maisa radunda en la Crusch Alva, en la Curuna u en il Capricorn, saja quai a chasa en la stiva chauda, sch'i daratga e tempesta en il liber, u en il tren sco passatemp. Dar jass unescha e divertescha. Il gieu è fitg adattà sco divertiment, stgatscha il stress dal mintgadi e la lungurella. Il jass pretenda activitad dal tscharvè. La finamira da gudagnar ina partida na pon ins betg mo cuntanscher cun bunas chartas. Per in bun resultat dal gieu èn decisivs er ina buna concentraziun ed exercizi. Impurtant èsi er d'observar precis e da registrar la gestica dals congiugaders, en spezial er dals adversaris. Dar jass scolescha la percepziun cumplexa dals giugadurs e permetta da chapir, gea schizunt da s'identifitgar cun il visavi. Il jass è derasà fin en las valladas las pli perifericas da la Svizra e vegn giugà en differentas furmas da vegl e giuven, dad umens, dunnas ed uffants.

Jassen (PDF, 365 kB, 04.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Georges Aubert: (A)tout sur le jass. Genève, 1984

Michel Droulhiole : As roi dame etc. De la bataille au bridge. Comment jouer (et gagner) à tous les jeux de cartes. Paris, 2005

Gottfried Egg: Puur, Näll, As. Offizielles Schweizer Jassreglement. Technische und taktische Anleitungen und Tips für 70 verschiedene Jassarten. Neuhausen am Rheinfall, 1989 (6. Auflage)

Oscar Kaiser: Der Jass, das nationale Kartenspiel der Schweiz. In: Die Schweiz. Mein Land. Ed. Otto Walter, Julius Wagner. Olten, 1939, p. 1-4

Ernst Marti: Schweizer Jass-Führer. Bern, 1997

Edwin J. Nigg: Schweizer Jassbuch. Über 70 verschiedene Jassarten mit vielen Abbildungen. Niederteufen, circa 1978

Hans Reutemann: Règlement suisse de jass. Ed. Schweizerischer Wirteverband. Zürich, 1983

Schweizerischer Wirteverein (Ed.): Schweizerisches Jass-Reglement. Zürich, 1936

Dani Müller: Stöck – Wys – Stich. Der neue Schweizer Jassführer. Lenzburg, 2016

Sandro Zappella: 15 Gründe, weshalb JEDER jassen können muss. In: watson, 16.02.17 (https://www.watson.ch/Sport/Schweiz/322165671-15-Gruende--weshalb-JEDER-jassen-koennen-muss)

Eidgenössischer Differenzler Jass Verband

Trumpf-As