Pestgada d'Aarau

La pestgada - la «Bachfischet» - d'Aarau, è tenor la mastergnanza da Wirri ad Aarau l'usit il pli vegl da la Svizra ch'è vegnì pratitgà cuntinuadamain. En il protocol dal Cussegl dad Aarau dals 3 da settember 1526 vegn il nettegiament da l'aual menziunà per l'emprima giada en scrit. Per tschientaners è l'aual da citad stà in'avaina da vita impurtanta (aua da baiver, da diever e da stizzar). Perquai èsi stà indispensabel da nettegiar el da merda e da sablun. Ozendi ha la pestgada lieu mintgamai il settember. Observond la lunga tradiziun dura la rumida da l'aual circa 4 dis. Terminada vegn ella il penultim venderdi avant las vacanzas d'atun cun in cortegi dals uffants da scola che portan ils lampiuns ch'els han fatg sezs tras la citad veglia dad Aarau stgira. Quest exodus per beneventar l'aual da citad è documentà dapi il 19avel tschientaner. Durant il cortegi chantan ils uffants la chanzun da la pestgada. Alura survegnan els insatge da mangiar e da baiver. In fieu artifizial è il punct culminant da la festa che vegn terminada uffizialmain cun in schlop final tradiziunal, cun l'uschenumnà «Mordschlapf».

La noziun da la pestgada, pia dal «Bachfischet», ha sias ragischs en il fatg che tut ils peschs da l'aual pudevan vegnir tschiffads avant che cumenzar cun il nettegiament. La giuventetgna giugava en l'aual e squittava cun aua. Er ozendi dovran ils uffants l'aual per sa divertir e l'occupan sco lur plazza da giugar natirala e divertenta. Bleras istorgias e blers eveniments tractan da l'aual. Quai mussa la gronda impurtanza che l'aual che curra tras la citad dad Aarau ha per la populaziun.

Expressiuns oralas

Publicaziuns

Interview mit Urs Bänziger, Bachfischet-Obmann der Heinerich Wirri-Zunft vom 27. Juli 2011. Dokumentation im Aargauer Kuratorium

Franz Xaver Bronner: Der Kanton Aargau historisch, geographisch, statistisch geschildert. Beschreibung aller in demselben befindlichen Berge, Seen, Flüsse, Heilquellen, Städte, Flecken, Dörfer und Weiler, so wie der Schlösser, Burgen und Klöster. Nebst Anweisung, denselben auf die genussreichste und nützlichste Weise zu bereisen. Ein Hand- und Hausbuch für Kantonsbürger und Reisende. St. Gallen, 1844

Andreas Dietsch: Der Aarauer Bachfischet. Humoristisch dargestellt. Aarau, 1841 (älteste Beschreibung des aktuellen Bachfischet)

Hermann Rauber: «Fürio, de Bach brönnt». Der Aarauer Bachfischet. Aarau, 2000

Eduard Hoffmann-Krayer: Feste und Bräuche des Schweizervolkes. Zürich, 1940