Sculpturas e figuras da naiv

Las concurrenzas da figuras da naiv, ch’èn danovamain vegnidas organisadas ils onns 1986 e 2015, existan dapi il cumenzament dal 20avel tschientaner. Sustegnidas vegnan ellas da la gasetta quotidiana «L’Impartial». Las concurrenzas dals envierns 1906-1907, 1914-1915 e 1933-1934 èn vegnidas documentadas e publitgadas en moda detagliada, entant che quest’activitad è daventada pli confidenziala suenter la guerra.

Las concurrenzas pon vegnir manadas tras oz grazia a l’associaziun «Imagineige» che cumpiglia trais commembers. Organisadas vegnan ellas en moda dal tuttafatg voluntara. En in’atmosfera da cumpagnia, da festa e da barat sa furman da tuttas sorts ovras, figurativas u betg. Las participantas ed ils participants èn numnadamain totalmain libers areguard il motiv. Las sulettas restricziuns: Igl è scumandà da lavurar tranter mesanotg e las 6.00 da la damaun sco er d’utilisar colurs, colurants u maschinas a motor. Sulet cun las atgnas stentas ston las participantas ed ils participants far resplender lur sculpturas construidas ord ils mantuns naiv che vegnan mess gratuitamain a disposiziun da la citad da La Chaux-de-Fonds. La perioda da construcziun è terminada la dumengia da mezdi.

Ina giuria va spassegiond tras la citad e valita las ovras. In premi, offert dals negoziants da la citad, vegn attribuì a mintga gruppa tenor differents criteris: integraziun en la cuntrada, difficultad tecnica, schelta dal motiv, impressiun generala, e.u.v.

Durant l’entira fin d’emna flaneschan numerusas abitantas e numerus abitants da la citad tras las vias da La Chaux-de-Fonds per visitar il differents plazzals e per admirar il svilup da las ovras. Quai creescha muments da barat privilegiads e fitg appreziads. Las figuras restan alura uschia sco ch’ellas èn fin che la natira las fa sparir cumplettamain.

Fritz Stotzer, Gottfried Moser (photos) : Souvenir d’un hiver rigoureux. La Chaux-de-Fonds, [1907]

Musée d’histoire de la Ville de La Chaux-de-Fonds : Fonds Constructions de neige, 1906-1986

Bibliothèque de la Ville de La Chaux-de-Fonds, Cabinet des arts graphiques : Fonds cartes postales (auteurs A. Schönbucher [circa 1896–1910], E. Perrochet [1906–1908], Houriet [1907], Schneider Frères [1907], Fritz Stotzer [1907], Armand Werner [1907], L. Wespy [circa 1907], E. Sauser [1915–1917], Perrochet et David [1915], Teco [1934], anonyme [1934])

Bibliothèque de la Ville de La Chaux-de-Fonds, Cabinet des arts graphiques : Fonds Fernand Perret, 1938, 1940, 1950

Bibliothèque de la Ville de La Chaux-de-Fonds : La Chaux-de- Fonds, 1896-1906. [Album de photographies de] A. Schönbucher

Bibliothèque de la Ville de La Chaux-de-Fonds : Fonds Charles Robert-Tissot [entre 1901 et 1905]

Association Imagineige