Choose a good cheese, slice it down the middle. Take the half wheel of cheese and place it near the fire to heat it up until it starts to melt. Using a knife, scrape the melted cheese onto a plate. Although raclette is very easy to make, it has a high symbolic value. Organising a raclette is a social occasion and Alpine cheeses are considered a delicacy. Traditionally a meal for farmers and shepherds, raclette is not exclusively a speciality of the Valais, but it has acquired a special meaning there.
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La raclette comme pratique sociale (PDF, 562 kB, 07.08.2024)description détaillée
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Jules Monod : La Râclette, Chanson populaire valaisanne dédiée à M.J Dufour, commissaire de l'Exposition. Sion, 1909
Isabelle Raboud, Rose-Claire Schüle, Pierre Dubuis : Assiettes valaisannes, nourritures d'hier et d'avant-hier. Ed. Fédération valaisanne des amis du patois. Sierre, 1993
Eugêne Rambert : De Schwyz à Schwyz par Sion. In : Ascensions et flâneries,. Lausanne, 1888, p. 222-358
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Marc Zufferey : Protection de l'appellation du Fromage à raclette valaisan. Département de l'Economie Publique du canton du Valais. Sion, 1986
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