Raclette sco pratica sociala

Tscherner in bun chaschiel e tagliar quel permez. Pigliar ina mesaglina e tegnair quella datiers dal fieu fin ch’ella daventa loma. Sgarar giu il chaschiel luà cun agid d’in cuntè. Er sche la preparaziun dal raclette è fitg simpla, ha ella tuttina ina gronda valur simbolica. Organisar in raclette vala sco sinonim per far festa. Ultra da quai vegn il chaschiel d’alp considerà sco gronda custaivladad. La pratica dal raclette, ch’è liada a l’economia agrara da pastgira, n’è betg resalvada mo al Vallais. Ella ha però ina muntada tut speziala en quest chantun.

Publicaziuns

Jules Monod : La Râclette, Chanson populaire valaisanne dédiée à M.J Dufour, commissaire de l'Exposition. Sion, 1909

Isabelle Raboud, Rose-Claire Schüle, Pierre Dubuis : Assiettes valaisannes, nourritures d'hier et d'avant-hier. Ed. Fédération valaisanne des amis du patois. Sierre, 1993

Eugêne Rambert : De Schwyz à Schwyz par Sion. In : Ascensions et flâneries,. Lausanne, 1888, p. 222-358

Victor Tissot : La Suisse inconnue. Paris, 1888

Marc Zufferey : Protection de l'appellation du Fromage à raclette valaisan. Département de l'Economie Publique du canton du Valais. Sion, 1986

IP Raclette du Valais
Avenue de la Gare 2