«Meitlisonntig (Meitlizyt, Meitlitäg)» – la Dumengia da las mattas

La Dumengia da las mattas (il «Meitlisonntig») è in reschim da las dunnas (ina «Weiberherrschaft») sur ils umens (il «Mannevolch») che vegn festivà mintga onn durant trais dis a Fahrwangen ed a Meisterschwanden. Quest usit va enavos al success da las dunnas en la guerra da Villmergen da l'onn 1712, per il qual ellas han survegnì trais dis da pussanza. La gievgia vegn il reschim da las dunnas annunzià cun ils rataplans da las tamburas. Las dunnas salvan en tuttas duas vischnancas ina radunanza generala, organisada da las associaziuns da la Dumengia da las mattas. A quellas sa participeschan en mintga vitg var 100 dunnas che portan vestgids elegants da temps passads. Alura van las dunnas munidas cun in artg d'erva da suas da chonv en gruppas a chatscha dals umens. Als umens vegn offrì in magiel vin sco segn dal cumenzament dal nov reschim. Alura envidan las dunnas ils umens al saut. L'um tschiffà portan las dunnas en il proxim restaurant. Là po el sa cumprar liber. La dumengia regna ina mascarada legra en ils restaurants, durant la quala las dunnas envidan puspè ils umens al saut. Mintga quatter onns ha ultra da quai lieu in grond cortegi da Fahrwangen a Meisterschwanden. L'usit vegn terminà cun la repartiziun d'in rintg da la tarschola d'ovs cun in diameter d'in meter e mez. Il tagliar e reparter la tarschola als umens simbolisescha che las dunnas surdattan puspè il reschim als umens. Il punct culminant da las festivitads è ina polonaisa la mesanotg en ils restaurants dals vitgs.

Meitlisonntig (PDF, 427 kB, 04.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Ulteriuras infurmaziuns

Publicaziuns

Yvonne Fischer: Meitlisonntags-Brauch Fahrwangen und Meisterschwanden um den 2. Sonntag im Januar. In: Heimatkunde aus dem Seetal 74. Ed. Historische Vereinigung Seetal. Seengen, 2001, p. 17-28

Eduard Hoffmann-Krayer: Feste und Bräuche des Schweizervolkes. Zürich, 1940

Jürg Stüssi: Zum Meitlisonntag von Fahrwangen und Meisterschwanden. In: MFD-Zeitung. Offizielles Organ des Schweizerischen Verbandes der Angehörigen des MFD 47-48. Biel, 1987-1988

Meitlisonntagvereinigung Fahrwangen

Meitlisonntagvereinigung Meisterschwanden