Cifra 11 a Soloturn

En la citad da Soloturn vegn dada grond’impurtanza a la cifra 11 ed a sias cifras multiplas – pia 22, 33, 44 e.u.v.Ils da Soloturn da tut las generaziuns discurran mintgatant d'ina «cifra sontga», manegiond la cifra 11. Questa relaziun particulara cun la cifra 11 è ina tradiziun che ha ina lunga istorgia e che vegn vivida ozendi en diversas manieras. Ella sa mussa en objects – per exempel en in'ura che ha mo 11 uras e che suna cun 11 sains la chanzun da Soloturn – ed en fatgs immaterials – per exempel en il num «11i-Schränzer» d'ina musica da tschaiver d'uffants. La cifra è preschenta en la domena privata, per exempel vegnan festegiads spezialmain il 11avel anniversari ed ils anniversaris multipels dad 11. Ins scuntra però er savens la cifra 11 en il sectur professiunal, per exempel tar la «11-i Schokolade», tar il «Öufi-Bier» u tar il «öufiyoga» u perfin en il num da la firma «IMMO-11». Differentas referenzas da la cifra 11 èn tradidas dal passà. Uschia è il chantun Soloturn stà repartì en 11 chastellanias tranter ils onns 1344 e 1532. La catedrala da St. Ursen – il monument istoric da la citad dal 18avel tschientaner – è vegnì equipà cun 11 altars, ha in clutger d'ina autezza da 66 meters ed ina stgala cun 3 giadas 11 stgalims.

Werner Berger: Solothurn. Eine Stadt und ihre Zahl. Langenthal, 2010 (1988)

Melissa Dettling: «… s’isch immer, s’isch immer e so gsi…» Die Stadt Solothurn und die Bedeutung der Zahl 11. Unveröffentlichte Seminararbeit Universität Basel, Seminar für Kulturwissenschaft und Europäische Ethnologie. Basel, 2011

Paul Ludwig Feser: Das Büchlein von der «heiligen» Solothurner Zahl 11. Ed. Stiftung für die Wiederherstellung Solothurnischer Baudenkmäler. Solothurn, 2001

Franz Haffner: Der klein Solothurner Allgemeine Schaw-Platz. Solothurn 1666. Digitalisiert durch die Zentralbibliothek Solothurn. Solothurn, 2009 (http://212.101.26.250/pub/haffner/index.html)

Thomas Schärli: Von einer Zahl, die nicht nur eine städtische Bedeutung hat. In: Solothurner Jahrbuch. Solothurn, 2011, p. 71

Friedrich Emil Welti: Hans von Waldheims Reisen durch die Schweiz im Jahre 1474. In: Archiv des Historischen Vereins des Kantons Bern 25. Bern, 1920, p. 89-154

Region Solothurn Tourismus

Stadt Solothurn