Dar platta stetgel

Dar platta stetgel è in vegl sport da trair che vegniva gia pratitgà en il temp medieval en bunamain tut ils territoris da la Svizra – saja quai sco passatemp u sco concurrenza. Quest sport ha blers nums: Blättlen, Stöcklen, Tötzlen, Jouer aux couthions, Jeu de la quille, Cavalière, Giovar a plattas, Igl stickel, Platta stechel e.u.v. Oz vegn questa disciplina – en il fratemp unifitgada – cun ritga tradiziun pratitgada bunamain mo pli en il chantun Berna. Cun dar platta stetgel vegn in object, che vegn numnà platta, bittà en direcziun dal stetgel (final). La distanza da trair importa tant per il umens sco per las dunnas 17 meters. Il final consista d’arschiglia ed ha in diameter dad 1,4 meters. Entamez è fitgà in bastun da fier (bastun) d’ina autezza da circa 40 centimeters ch’è inclinà levamain vers davant. Mintga giugadra e mintga giugader posseda sia atgna platta che giascha bain en ses maun. Ella consista d’atschal temprà, en general en furma da maun ed è dentada. Sch’ella tutga il bastun, obtegna la bittadra u il bittader 100 puncts. Pli lunsch davent dal bastun ch’ella sa chatta, pli paucs puncts ch’i dat.

Pli baud era dar platta stetgel plitost in sport per ils paupers. Oz vegn el dentant pratitgà da funcziunarias e funcziunaris, dad interprendidras ed interprendiders, da mastergnantas e mastergnants, da puras e purs – pia da persunas da differentas classas socialas. Ils gieus ils pli vegls havevan mintgamai lieu a chaschun d’inscunters sin pastgiras e sin alps, nua che glieud d’omadus sexs sa scuntravan per far differents gieus. Oz vegn dar platta stetgel tgirà en 47 uniuns activas principalmain en il chantun Berna. Però a quest sport manca la generaziun giuvna. Dar platta stetgel n’è betg in sport facil, el dumonda concentraziun, ina buna controlla dal corp e buna cundiziun.

Platzgen (PDF, 479 kB, 29.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Christian Zimmermann: Platzgen – eine Wurfsportart mit Geschichte. Ittigen, 1998