Lutgar

La lutga è ina furma svizra da duellar en il resgim, tar la quala umens e da nov er dunnas tiran en chautschas. Il visavi duai vegnir sfurzà per terra tras moviments dal corp e da las chommas. Ils lutgaders piglian in l'auter per la tschinta da las fermas chautschas curtas suren – las chautschas da lutgar fatgas da taila da glin – e na laschan betg luc fin a la decisiun. Tgi che tutga il terren cun las spatlas u cun il dies, giascha plat ed ha pers. Ils megliers lutgaders vegnan numnads ils nauschs («Bösen»). Els sa scuntran dentant cun grond respect vicendaivel. Ina lutga vegn introducida e terminada cun dar il maun. Tgi che gudogna, sto scurlattar il resgim dal dies dal lutgader perdent. En il decurs dals onns è il lutgar, oriundamain in gieu senza reglas dals signuns e dals pasturs, arrivà sur il moviment da gimnastica en ils territoris urbans. Il lutgar è daventà in sport naziunal popular e fitg derasà. Las lutgas d'alp localas èn sa sviluppadas sur decennis ad occurrenzas da grond‘impurtanza. L'associaziun federala da lutga dumbrava l'onn 2017 passa 60'000 commembers. La festa federala da lutgaders e da pastriglia a Estavayer-le-Lac l'onn 2016 han visità 280'000 persunas.

Schwingen (PDF, 327 kB, 31.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Hanspeter Bundi: Das Volk der Schwinger. Zürich, 1989

Eidgenössischer Frauen-Schwingverband (Ed.): Technisches Regulativ des Eidgenössischen Frauen-Schwingverbandes. Immensee, 2012 (www.frauenschwingen.ch/index.php?option=com_rokdownloads&view=file&task=download&id=633%3Atechnisches-regulativ-2012&Itemid=145)

Eidgenössischer Schwinger-Verband (Ed.): Das Schwingen. Lehrbuch. Thun, 1957 (3., neubearbeitete Auflage, 1. Auflage 1912)

Eidgenössischer Schwingerverband (Ed.): Technisches Regulativ 2008. Schwyz, 2008 (www.esv.ch//load.php?download=1271075345-Technisches_Regulativ_2008-9_D.pdf)

Hans Erpf: Das grosse Schwingerbuch. Bern, 1973

Urs Huwyler: Könige, Eidgenossen und andere Böse. Schwingen – ein Volkssport wird trendig. Aarau, 2010

Stephan Pörtner (Ed.): Hosenlupf. Eine freche Kulturgeschichte des Schwingens. Zürich, 2010

Thomas Renggli: Schwingen. Die Bösen. Ein Schweizer Phänomen. Lenzburg, 2010