Inschign dals urers*

*Integrada en la glista represchentativa dal patrimoni cultural immaterial da l'UNESCO

I n'è nagin secret: La fabricaziun d'uras ha influenzà fermamain il svilup da l'artisanat, da l'industria e da la societad da l'artg giurassian. A partir dal 18avel tschientaner è l'industria d'uras ch'è sa furmada a Genevra vegnida transferida en regiuns pauc populadas sco la Vallée de Joux ed il Giura neuchâtelais. Entant che la producziun sa basava l'emprim sin il princip da montar cumponentas cumpradas («ètablissage»), èn silsuenter – sut la pressiun da fabricas americanas – vegnidas endrizzadas er en Svizra fabricas da producziun standardisada. Parallelamain èn naschidas las emprimas grondas scolas d'urers. Il 20avel tschientaner è il svilup da l'industria d'uras svizra – da la realisaziun d'in cartel, sustegnì da las bancas e da la lescha, fin a l'installaziun da gronds concerns d'uras – caracterisà da duas crisas successivas. En las valladas dal Giura ha il svilup da la fabricaziun d'uras prendì ina via speziala: malgrà ch'il model da producziun american è sa derasà praticamain en tut la Svizra, è la producziun fragmentada d'uras restada mantegnida en il Giura. E schizunt pitschnas manufacturas independentas han pudì surviver. Ils numerus manaschis pitschens creeschan ina gronda valur ed èn oz in factur indispensabel per la fabricaziun d'uras da luxus, cun las qualas la Svizra ha acquistà sia reputaziun excellenta e mundiala en quest sectur. La precisiun extraordinaria ch’è necessaria en il sectur da la fabricaziun d'uras e las cumpetenzas ed abilitads unicas dals urers permettan ozendi al marketing da l'industria d'uras da colliar cun las uras svizras in image spezial che sa basa sin luxus e sin qualitad d'emprima classa.

Catherine Cardinal (Ed.) : L’homme et le temps en Suisse, 1291-1991. La Chaux-de-Fonds, 1991

Pierre-Yves Donzé : Histoire de l’industrie horlogère suisse, de Jacques David à Nicolas Hayek (1850-2000). Neuchâtel, 2009

Estelle Fallet, Alain Cortat : Apprendre l’horlogerie dans les montagnes neuchâteloises, 1740-1810. La Chaux-de-Fonds, 2001

Estelle Fallet, Antoine Simonin (Ed.) : Dix écoles d’horlogerie suisses. Chefs-d’œuvre de savoir-faire. Neuchâtel, 2010

Patrick Linder : Au cœur d’une vocation industrielle. Les mouvements de montre de la maison Longines (1832-2007). Tradition, savoir-faire, innovation. Saint-Imier, 2007

Laurence Marti : La Grande Famille, pratiques, représentations et identités horlogères dans le Jura suisse. Thèse de doctorat en anthropologie et sociologie, Université Lumière Lyon, 1996

Laurence Marti : Invention de l’horloger. De l’histoire au mythe de Daniel JeanRichard. Lausanne, 2003

Michel Vermont (Ed.) : Théorie de la construction horlogère pour ingénieurs. Le Locle, 2006

Michael Leuenberger : « L'industrie horlogère suisse - mythes et réalités ». In : Art et Architecture en Suisse, No. 2, 2010, p 38-42

Laurence Marti : Le renouveau horloger - contribution à une histoire récente de l'horlogerie suisse (1980-2015). Neuchâtel, 2017

Hervé Munz : La transmission en jeu - Apprendre, pratiquer, patrimonialiser l'horlogerie en Suisse. Neuchâtel, 2016

Peter Scheck: Die Uhrmacher Habrecht von Schaffhausen. In: Schaffhauser Magazin, 4/1989, p. 27-31

Georg von Holtey und Peter Widmer: Uhren Deutschschweizer Meister. Katalog zur Sonderausstellung im Museum für Musikautomaten Seewen SO. Seewen, 2007

Kanton Basel-Landschaft

Amt für Kultur des Kantons Bern