Anna Göldi

La fin dal 18avel tschientaner ha il chantun Glaruna survegnì in trist renum: Dal 1781 ha gì lieu en il chantun in dals ultims process da strias en Europa. Ina premissa per questa tragedia è stà la structura sociala dominada da famiglias oligarchicas ch‘empruvavan da restabilir lur influenza diminuenta cun in cas da dretgira spectacular. Lur agir è vegnì sustegnì d'ina maschaida da superstiziun e da scleriment che ha chattà ina gronda resonanza en la populaziun. Quest eveniment ha gidà a sviluppar la noziun dal «omicidi giudizial» che vegn duvrada dapi lura per mintga furma d'in omicidi en num dal despotissem. Ina vasta recepziun ha quest «affar Göldi» cuntanschì cun la publicaziun dal roman dad Eveline Hasler l'onn 1982. L'onn 2007 è vegnì avert a Mollis il Museum Anna Göldi che sa deditgescha a l'istorgia da la «ultima stria». Quant ferm che questa sentenzia malgista è anc adina francada en la conscienza da las Glarunaisas e dals Glarunais mussan la reabilitaziun uffiziala dad Anna Göldi l'onn 2008 u las activitads da la Fundaziun Anna Göldi che onurescha dapi l'onn 2009 mintga dus onns ina persunalitad cun il Premi dals dretgs umans Anna Göldi.

Anna Göldi (PDF, 410 kB, 19.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Claudia Blumer, Salome Müller: Ein Turm für Anna Göldi. Zur Eröffnung des Anna-Göldi-Museums im Hänggiturm in Glarus-Ennenda. In: Tages Anzeiger, 17. August 2017, p. 27

Wolfgang Behringer (Ed.): Späte Hexenprozesse. Der Umgang der Aufklärung mit dem Irrationalen (Hexenprozesse Band 14). Bielefeld, 2016

Elizabeth Korrodi-Aebli: Auf den Spuren der «letzten Hexe» Anna Göldi - der Fall - die Presseberichte. Darstellung des Göldi-Handels und seiner publizistischen Verarbeitung im 18. Jahrhundert. Volkskundliche Lizentiatsarbeit, Zürich, 1996

Elizabeth Korrodi-Aebli: Göldi [Göldin], Anna. In: Historisches Lexikon der Schweiz, www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D43539.php

Rolf von Arx: Kopfgeld auf Anna Göldi (ungedrucktes Typoskript)

Walter Hauser: Der Justizmord an Anna Göldi. Neue Recherchen zum letzten Hexenprozess in Europa. Zürich, 2007

Perikles Monioudis: Annas Carnifex. Ein Stück in fünf Bildern / Es Stugg i füüf Bilder. Glarus, 2010

Eveline Hasler: Anna Göldin, letzte Hexe. München, 2009 (23. Auflage)

Kaspar Freuler: Anna Göldi. Glarus, 2008 (9. Auflage)