Alpinissem*

*Integrada en la glista represchentativa dal patrimoni cultural immaterial da l'UNESCO

L’alpinissem designescha ina pratica da sa mover en las muntognas che cumpiglia sper diversas tecnicas da chaminar e sa spustar sin terren senza sendas er cumportaments adattads envers privels sco crudada da crappa e sfessas da glatschers. L’alpinissem sa differenziescha damai claramain dal ir en muntogna sin vias e sendas preparadas ed er dal ir cun skis sin pistas segiradas. La basa da la pratica da l’alpinissem è ina cultura cumpartida tranter quels ch’al pratitgeschan che cuntegna savidas e capacitads specificas pertutgant l’ambient alpin, l’istorgia da las praticas e las valurs vividas dentant er pertutgant tecnicas da rampignar e da duvrar sugas, zappunets e charpellas. Questa cultura da l’alpinissem cuntegna er opiniuns e sensaziuns esteticas davart la bellezza da tschertas rutas, l’eleganza dals moviments ed il giudiment da la cuntrada. Diversas associaziuns contribueschan cun curs e scolaziuns a la tradiziun da l’alpinissem da generaziun en generaziun. Questas praticas e questa cultura s’han sviluppadas sut influenza britannica dapi la mesadad dal 19avel tschientaner e s’èn differenziadas ozendi en divers tips e varietads. Parallelamain èn er sa sviluppadas l’occupaziun e confruntaziun artistica e litterara cun la tematica da las Alps e da l’alpinissem. Las grondas sfidas da l’alpinissem en il 21avel tschientaner èn ils conflicts d’interess dals divers acturs en las cuntradas muntagnardas ed il stgaudament dal clima.

Alpinisme (PDF, 457 kB, 14.03.2018)descrizione dettagliata

Publicaziuns

Thomas Antonietti et al.: In Fels und Firn: Bergführer und Bergsteiger in Geschichte und Gegenwart / Entre rocs et glaces : alpinistes et guides de montagne autrefois et aujourd'hui. Ed. Werner Bellwald, Kippel: Lötschentaler Museum, 1994

Peter Grupp: Faszination Berg. Die Geschichte des Alpinismus. Wien, 2008

Helvetia Club. 150 Jahre Schweizer Alpen-Club SAC 1863-2013. Ed. Daniel Anker. Bern, 2013

Ludwig Hohl: Bergfahrt. Frankfurt am Main, 2004 (1. Auflage 1975)

Andrea Hungerbühler: «Könige der Alpen». Zur Kultur des Bergführerberufs. Bielefeld, 2013

Leslie Stephen: The Playground of Europe. Oxford, 1946 (Erstausgabe 1871)

Tanja Wirz: Gipfelstürmerinnen. Eine Geschlechtergeschichte des Alpinismus in der Schweiz 1840-1940. Baden, 2007

Paul Meinherz: Alpinismus. In: Historisches Lexikon der Schweiz. Bern, 2008 (http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D16338.php)

Matthias Affolter (Regie): Berge im Kopf. Dokumentarfilm, 2014 (DVD)

Amman, Jean et Loretan, Erhard. Les 8000 rugissants, La Sarine, 1996

Aymon, Benoît. et Hiroz Pierre-Antoine. Profession : guide de montagne (2003), La haute route d'été (2006), La haute route d'hiver (2009)

Association Suisse des Guides de Montagne
Secrétaire Général