Praticas dal mantegniment da semenza

Da vegl ennà vegnan cultivadas plantas da niz en ierts u sin surfatschas agriculas, e la semenza vegn dada vinavant. Entant che la semenza vegniva surdada e barattada pli baud bunamain mo entaifer ina famiglia, tranter vischins ed enconuschents, vegn quai sustegnì oz da differentas organisaziuns. Uschia vegn conservada la semenza da passa milli spezias da plantas d'iert, d'er e da decoraziun dapi l'onn 1991 en ina biblioteca da semenza tar la fundaziun Pro Specie Rara. A puras ed ad ortulans amaturs vegnan consegnads sems per als emplantar en lieus uschè differents sco pussaivel, e la semenza multiplitgada vegn lura surdada ad autras persunas ch'èn fascinadas da questas spezias. Quai vegn fatg a chaschun da scuntradas regiunalas organisadas spontanamain u en il rom da bursas destinadas al barat da semenza. La pratica dal barat da semenza ha ina gronda impurtanza per l'entira societad, perquai ch'ella gida a mantegnair la biodiversitad. Senza il barat da semenza giessan bleras spezias a perder.

Publicaziuns

Andrea Heistinger: Handbuch Samengärtnerei – Sorten erhalten, Vielfalt vermehren und Gemüse geniessen. Löwenzahn Verlag, Innsbruck, 2004

Marianna Serena: Das Lexikon der alten Gemüsesorten – 800 Sorten: Geschichte, Merkmale, Anbau und  Verwendung in der Küche. AT Verlag, Aarau, 2014

Andrea Frommherz: Naturwerkstatt Samen und Gemüse – Mit Kindern Samen gewinnen und säen, Gemüse ziehen und spielerisch entdecken. AT Verlag, Aarau, 2015

ProSpecieRara: Sortenfinder 2017 – Saat- und Pflanzgutkatalog seltener Garten-, Acker-, Zierpflanzen- und Obstsorten für Gönner/- innen und Aktive. ProSpecieRara, Basel, 2017

Ronnie Vernooy, Bhuwon Sthapit: Community Seed Banks: Concept and Practice – Faciliator Handbook. Biodiversity International, Maccarese, 2017

Erklärung von Bern (EvB), ProSpecieRara: Saatgut – Bedrohte Vielfalt im Spannungsfeld der Interessen. EvB-Magazin, Ausgabe 2, 2014

Bálint Balázs et al.: Transnational Seed Exchange Networks. TRANSIT: EU SSH.2013.3.2-1 Grant agreement no: 613169, 2015

Bálint Balázs et al.: Transformative Social Innovation: Transnational Seed Exchange Networks. TRANSIT: EU SSH.2013.3.2-1 Grant agreement no: 613169, 2016

ProSpecieRara
Béla Bartha