Far l'ortulan en la citad

Far l'ortulan en la citad ha ina lunga tradiziun. Las citads da Winterthur e da Turitg èn caracterisadas fermamain da lur relasch cultural d'ierts. Il far l'ortulan en la citad è vegnì tgirà durant lungs temps en il rom d'ierts schrebertins e d'ierts da famiglia. Entant che l'autoprovediment steva al cumenzament en il center, èn ils ierts daventads pli e pli fitg lieus da recreaziun e da temp liber. La noziun «urban gardening» signifitga ina reanimaziun per ils ierts en la citad. In punct central dal «urban gardening» è il fatg ch'ils products agriculs vegnan cultivads cun schanegiar l'ambient e consumads conscientamain.

Ultra da quai ha l'iert ina gronda funcziun sociala ed integrativa: sco lieu per inscunters tranter ils differents milieus socials, per la furmaziun da la cuminanza e per la lavur da quartier.

A Turitg ed a Winterthur vegnan promovids activamain ils ierts en la citad. Per l'ina vegnan dadas a fittanza surfatschas sco ierts pitschens. Per l'autra mettan las citads a disposiziun surfatschas nuncultivadas per utilisaziuns intermediaras. Cun il sustegn da la citad vegnan stgaffids qua ierts creativs, che vegnan utilisads e cultivads cuminaivlamain da las abitantas e dals abitants.

Stadtgärtnern (PDF, 484 kB, 29.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Bauverwaltung Winterthur, Stadtplanungsamt: Die Familiengärten (Pünten) in der Stadt Winterthur. Winterthur, 1980

Grün Stadt Zürich: Nutzungs- und Bauordnung für Kleingärten der Stadt Zürich (Kleingartenordnung, KGO). Zürich, 2011

Eva Kirchheim: Pünten und Schrebergärten in Winterthur. In: Winterthurer Jahrbuch, 2000, p. 118-123

Tanja Klöti, Simone Trappert, Matthias Drilling: Gegenwart und Zukunft städtischen Gärtnerns in der Schweiz.  Forschungsergebnisse aus der COST Action «Urban Allotment Gardens in European Cities». Ed. Verein Schweizerischer Stadtgärtnereien und Gartenbauämter VSSG. Kilchberg, 2016.

Lebendige Traditionen · Stadtgärtnern · Juni 2018 5

Christa Müller (Ed.): Urban Gardening. Über die Rückkehr der Gärten in die Stadt. München, 2011

Laura Schwerzmann: Kleingärten. Traditionelle und neue Formen des gemeinschaftlichen Gärtnerns im städtischen Umfeld. Zürich, 2013

Urban Farming – Gemüse aus der Stadt. NZZFormat, DVD-Edition der Neuen Zürcher Zeitung. Zürich, 2012 (Film)

Wegleitung zur Ausstellung im Gewerbemuseum Winterthur: Winterthur und seine Gärten. Winterthur, 1975

Grün Stadt Zürich
Beatenplatz 2