Pumicultura ed elavuraziun da la fritga

Il chantun Turgovia, numnà er «Mostindien», è il chantun da pumicultura ed en spezial il producent da maila il pli impurtant da la Svizra. Mintga terz mail che vegn mangià en Svizra e quasi la mesadad da la maila en Svizra che vegn elavurada industrialmain a suc derivan dal chantun Turgovia. Pliras grondas mostarias han lur domicil en la Turgovia. Responsabels per la pumicultura en la Turgovia èn quasi exclusivamain manaschis purils da famiglia. La racolta da la bostga bassa vegn duvrada en emprima lingia per la producziun da fritgs da maisa, quella dals pumers auts tradiziunals per l'agen diever u per l'ulteriura elavuraziun industriala. La bostga auta che dominava ina giada la cuntrada,  surtut en il sidost dal chantun , è vegnida remplazzada ils onns 1950 da bostga bassa. Spezial per la Turgovia è stà che la bostga auta vegniva plantada per motivs climatics als puncts culminants dals ers auts. Schebain che blers bostgs auts è vegnids runcads, scuntran ins anc oz en blers lieus questa furma tipica d'emplantaziun.

Publicaziuns

Bildungs- und Beratungszentrum Arenenberg (Ed.): Kurzinformation über Obstbau im Thurgau. Stand 2008. Arenenberg, 2009

Hubert Frömelt: Die Entwicklung der thurgauischen Obstbaulandschaft im 19. und 20. Jahrhundert. In: Mitteilungen der Thurgauischen Naturforschenden Gesellschaft 44. Frauenfeld, 1981, p. 47-74.

Verena und Markus Füllemann, Alex Bänninger: Faites vos pommes. Eine Art Kulturgeschichte des Apfels. Wabern-Bern, 1997

Landwirtschaftsamt Thurgau, Bildungs- und Beratungszentrum Arenenberg (Ed.): Projekt «Zukunft Obstbau Thurgau». Frauenfeld, 2009

Urs Müller: Der Obstbau im Thurgau. In: Die Flurnamen des Kantons Thurgau. Einleitung und Etymologie (Thurgauer Namenbuch 2.1). Frauenfeld, 2007, p. 235 -249

Manfred Trächsel: Die Hochäcker der Nordostschweiz. Zürich, 1962

Bildungs- und Beratungszentrum Arenenberg