Tamburs e tschivlunzs vallesans

Tuns da tschivlitga e tamburadas fan oriundamain part da la tradiziun da la musica militara, ma cunzunt en il Vallais èn els fitg populars er ordaifer l'armada. A concurrenzas da musica, a festas ed ad occurrenzas localas sa mussa l’impurtanza da las 38 uniuns dal Vallais Sura e dal Vallais Sut, che cumpiglian circa 2'000 commembers. Questas uniuns èn reunidas en lasAssociations des tambours et fifres du Valais romanded en ilOberwalliser Tambouren- und Pfeiferverband. Ils ritmus e las melodias èn oz bain savens leghers, ma naschids èn els en las guerras ed en ils conflicts dal temp medieval tardiv e dals tschientaners suandants, cur che nundumbraivels burgais vallesans eran mercenaris a l'exteriur. Là han els emprais a sunar ils instruments e cur ch'els èn turnads a chasa, han els tgirà cun gronda premura la musica da tambur e da tschivlitga. Dapi la fin dal 19avel tschientaner èn ils tamburs e las tschivlitgas vegnids sunads pli e pli er a chaschun da festas religiusas (cunzunt a Sontgilcrest) e dad occurrenzas socialas, turisticas e da divertiment. A questa pratica s'associeschan oz il chant e la musica da marsch, sco per exempel l'Appel au Drapeau(engirament a la bandiera) e la musica da saut sco l'enconuschentaGrande Chaîne. Ils tamburs e las tschivlitgas èn daventads elements fixs da la vita musicala. En il chantun Vallais existan anc adina differents geners da tschivlitgas, ed ils tamburs battan tant il tambur militar d'ordonanza, ch'è vegnì standardisà durant il 19avel tschientaner, sco er il tambur da Basilea. Per in lung temp è la tecnica vegnida transmessa mo a bucca, en il fratemp datti dentant ina scrittira da notas standardisada che vegn normalmain instruida en las uniuns. La tradiziun da tamburs e da tschivlitgas ha fermas ragischs èn il chantun Vallais ed en il chantun Basilea.

Artisanat tradiziunal

Documents sonors

Publicaziuns

Brigitte Bachmann-Geiser, Brigitte: Die Volksmusikinstrumente der Schweiz (Handbuch der europäischen Volksmusikinstrumente Serie I, vol. 4). Leipzig, 1981

Josef Bittel: Walliser Tambouren und Pfeifer im Dienste der Heimat. Visp, 1970

Georg Duthaler: Trommeln und Pfeifen in Basel. Basel, 1985

Georg Duthaler, Brigitte Bachmann-Geiser, Urs Ramseyer, Christoph Kreienbühl: Vom Trommeln und Pfeifen. Basel, 1986

Hanns In der Gand: Pfeiferweisen aus dem Eifischtal. ln : Schweizerisches Archiv für Volkskunde vol. 31. Basel, 1931, p. 1-32

Schweizerischen Tambouren-Verband (Ed.): Die Tambouren-, Pfeifer- und Clairon-Vereine der Schweiz. Brig, 1990

Association des Tambours et Fifres du Valais Romand

Oberwalliser Tambouren- und Pfeiferverband