Sontgilcrest a Savièse

La festa da Sontgilcrest da Savièse en il Vallais central vegn organisada da las singulas fracziuns da la vischnanca en in turnus da 5 onns. Il di da festa cumenza a las 5.00 cun la «diane» che vegn sunada davant las chasas dals 9 commembers dal comité che organisescha la festa. A las 7.30 sa radunan las participantas ed ils participants da la festa davant la chasa communala. La bandiera communala vegn pendida ora, l'uschenumnà «sponton» (lantscha d'uffizier) vegn retratg a la chasa dal «capetan» e la bandiera communala a la chasa dal «banneret». A las 9.00 marscha il cortegi, engrondì tras la gruppa d'uffants, ils uschenumnads «tsanbrides», a la baselgia, nua che vegn celebrada la messa gronda. Il punct culminant dal di è la processiun. Il Sontgissem vegn manà en la monstranza tras il vitg da St-Germain. Tras la cumbinaziun d'in grond dumber d'elements verbals, musicals, choreografics e visuals survegn l'eveniment la tempra d'in spectacul.

Suandar suonda la part profana che cumenza cun il gentar e che cuntinua en ils quartiers cun festas ed ustarias. Interrutta vegn la festa dal suentermezdi mo a las 15.00 da las vespras en baselgia. En il decurs dals onns èsi reussì a la festa da Sontgilcrest da Savièse da reagir en moda flexibla sin midadas socialas e da mantegnair a medem temp sia singularitad.

Publicaziuns

Thomas Antonietti: «Für Gott und Vaterland». Streiflichter auf das kirchliche Brauchtum im Wallis. In: Alpenbräuche. Riten und Traditionen in den Alpen. Ed. Gerlinde und Hans Haid. Bad Sauerbrunn, 1994, p. 13-28

Fondation Anne-Gabrielle et Nicola-V. Bretz: Fête-Dieu à Granois 10 juin 2004 (DVD). Savièse 2004

Fondation Anne-Gabrielle et Nicola-V. Bretz (Ed.) : Fête-Dieu à Savièse. Savièse, 2008

Basile Luyet : Le coutumier annuel de Savièse. In : Cahiers valaisans de folklore 18. Lausanne, 1930

Mario [Marie Troillet]: Un Vieux Pays. Croquis valaisans. Lausanne, 1889

Rosemarie Roten Dumoulin: La Fête-Dieu à Savièse. In : Présences 35. Pully, 1988, p. 75-79