Tiba e tiba plegada

La tiba vala sco instrument naziunal da la Svizra e – en basa a ses origin sco corn dals pasters – er sco simbol da l'agricultura da latg en las Alps. Sia furma deriva d'in pign ch'è creschì sin ina spunda e ch'è perquai tort. Oz taglian ins tocs da lains collads. Alura fan ins permez ils tocs nunelavurads, stgavorgia las mesadads, als metta puspè ensemen ed enzuglia il bischen. In buchin da lain permetta da producir meglier tuns natirals. Tranter quests tuns è in dals particulars il «fa» da la tiba, in tun tranter F e Fis (tar ina notaziun che parta dal C). La tiba e la tiba plegada sco ina trumbetta ch'è tipica per la Svizra centrala resunan cun in tun chaud commovent. La tiba derasada en tut la Svizra. Ella vegn sunada en solo, duet, terzet u quartet, en chor e vegn duvrà per accumpagnar orchesters sinfonics u orglas da baselgia. Sunadas vegnan musica populara, da jazz u da rock, musica populara experimentala u er musica da tuns natirals. Dapi l'onn 1910 vegn la tradiziun da tibar promovida da l'Uniun federala da jodladers.

Publicaziuns

Thomas Juchli, Hans-Jürg Sommer: Die Mundart des Alphorns (= The idiom of the alphorn = Le langage du cor des alpes). Oensingen, 2015 (DVD)

Charlotte Vignau: Modernity, complex societies, and the alphorn. Lanham, Maryland, 2013

Hans-Jürg Sommer: Eine Auswertung und Interpretation historischer Quellen zur Alphornmelodik. Oensingen, 2013

Frances Anne Jones: The alphorn in western art music - a cultural and historical study. University of Hull, 2014

Rudolf Gallati, Christoph Wyss: Unspunnen 1805-2005. Die Geschichte der Alphirtenfeste. Unterseen, Interlaken, 2005 (2. Auflage)

Brigitte Bachmann-Geiser: Das Alphorn. Vom Lock- zum Rockinstrument. Mit Beiträgen von Hans-Jürg Sommer, Rolphe Fehlmann, Res Margot und Matthias Wetter. Bern, 1999

Dieter Ringli: Schweizer Volksmusik. Von den Anfängen um 1800 bis zur Gegenwart. Altdorf, 2006

Pierre Grandjean: Le Cor des Alpes. Lausanne, 2011

Franz Schüssele: Alphorn und Hirtenhorn in Europa. Hölzerne Hörner von der Schweiz bis nach Schweden, von Russland bis Rumänien in Geschichte und Gegenwart. Friesenheim, Buchloe, 2000

Hans-Jürg Sommer: S’Büchel-Büechli. Melodien aus der Tradition geschöpft für Büchel, Oensingen 1995

Hans-Jürg Sommer: Eine Auswertung und Interpretation historischer Quellen zur Alphornmelodik. Oensingen, 2010

Charlotte Vignau: On Swissness in Alphorn Performance. In: Bulletin. Informationsblatt der GVS/SMPS und der CH-EM. Altdorf, 2009, p. 56-71

Eidgenössischer Jodlerverband
Fachkommission Alphornblasen