Fieras d'alp (Älplerchilbi e Sennenchilbi)

En blers vitgs da la Svizra centrala che han ina tradiziun d'economia d'alp, han lieu festas da la racolta religiusas suenter la stgargiada d'alp. Quellas èn per las abitantas e per ils abitants dal vitg e per las famiglias da purs dals bains agriculs vischins in'occurrenza sociala impurtanta per ina scuntrada durant l'onn.

Il pli derasadas èn ellas sco «Älplerchilbi» (fiera da la pastriglia) en ils dus chantuns Sur- e Sutsilvania. Il connex local ch'è qua spezialmain ferm sa preschenta en ils versets da la pastriglia che vegnan recitads sin la plazza principala. Ils versets tractan oravant tut eveniments locals u fan beffa da persunas enconuschentas dal vitg. Cunzunt en la regiun enturn la Rigi èn sa furmadas il 20avel tschientaner variantas da la festa che mettan l'accent sin il cortegi e pia sin la (re-)preschentaziun da la vita d'alp e da las isanzas en general. Ellas vegnan numnadas qua «Sennenchilbi» ed attiran in public surregiunal cun fin a 30'000 aspectaturas ed aspectaturs. Il tratg cuminaivel da tut las fieras d'alp e da signuns da la Svizra centrala è quel ch'ellas vegnan realisadas da societads che derivan savens da confraternitads ch'èn plirs tschients onns veglias. La confraternitad da signuns la pli veglia è quella da Sviz. Ella è sa furmada l'onn 1575 ed ha er realisà sia emprima fiera ils 19 d'october dal medem onn.

Älplerchilbi (PDF, 506 kB, 20.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Älplergesellschaft Engelberg (Ed.): Engelberg. Berge, Alpen - unser Leben. 100 Jahre Älplergesellschaft Engelberg, 350 Jahre Älplerbruderschaft Engelberg. Engelberg, 2001

Tony Gössi: 50 Jahre Sennen- und Älplergesellschaft Küssnacht. Küssnacht, 1980

Josef Niederberger: «...was Bruich und Ornig isch». Älplerchilbenen in Nidwalden. In: Wander-Revue no. 5, vol. 22. Bern, 2003, p. 12-15

Josef Odermatt: 200 Jahre Älplerbruderschaft Stans. Stans, 1977

Maria Schlegel: Älplerchilbi Stans. Andacht und Spott zum Erntedank. In: Feste im Alpenraum. Schweiz, Österreich, Deutschland, Italien, Frankreich. Zürich, 1997, p. 326-333

Sennengesellschaft Gersau (Ed.): 400 Jahre Sennenbruderschaft/Sennengesellschaft Gersau. Festschrift zum Jubiläum der Sennengesellschaft Gersau. Gersau, 1993

Egger, Lukas: Die Wilden. Ein Obwaldner Erntedankfest. Ein Film von Lukas Egger, produziert im Studiengang Film der Hochschule für Gestaltung und Kunst. DVD, 25 Minuten. Zürich: Hochschule für Gestaltung und Kunst, 2007

Camenzind, Otto: Festschrift 175 Jahre Älplerbruderschaft Alpnach 1834-2009. Alpnach, 2009

Hans Stadler-Planzer: Die Sennenbruderschaft Bürglen. Festschrift zum Vierhundertjahrjubiläum. Ed. Sennenbruderschaft Bürglen. Bürglen, 1993

Älplergesellschaft Alpnach

Älplergesellschaft Hergiswil