Il jodel natiral ed il jodel chantà

Il jodel natiral e il jodel chantà valan en blers lieus sco las furmas da chant per excellenza da la Svizra. Dunnas ed umens da tut las vegliadetgnas e da las differentas classas socialas jodleschan. Las bleras jodladras ed ils blers jodladers èn commembers d’ina da las 780 uniuns da l’Associaziun federala da jodladras e jodladers, ch’è vegnida fundada l’onn 1910 e ch’ha en tut var 12 000 commembers en la sparta jodel. La tradiziun dal jodlar d’ozendi è influenzada considerablamain da l’estetica da chant dal 19. tschientaner. Ils jodels a pliras vuschs, ch’èn naschids en il 20. tschientaner e ch’èn sa derasads vastamain, han ina furma bipartida – text da strofas en l’emprim part, jodel sin silbas en la segunda part. Las diversas tradiziuns da jodel natiral regiunalas, che vegnan chantadas exclusivamain sin silbas da jodel, possedan mintgamai lur agens ideals sonors. Uschia sa differenzieschan il «Entlebucher Jutz» ed il «Berner Naturjutz» ubain il «Juiz» en la Sursilvania ed en la Sutsilvania, ils «Zäuerli» ed ils «Ruggusserli» da l’Appenzell ed il «Johlen» en il Toggenburg. Particularmain en il «Juuz» dal Muotatal vegnan plinavant duvrads tuns ordaifer las vuschs cromaticas.

Publicaziuns

Paul Am Acher: Ruedi Rymann und der Schacherseppli - Jodler, Komponist, Dichter, Schwinger und Wildhüter. Bettlach, 2002

Raymond Ammann: Der Jodler in Tirol. In: Einen Jodler hör i gern: studentische Feldforschungsberichte über den Wandel der Tiroler Jodlers zu Beginn des 21. Jahrhunderts, ed. Raymond Ammann, Innsbruck, 2016, p. 9-34

Max Peter Baumann: Musikfolklore und Musikfolklorismus - eine ethnomusikologische Untersuchung zum Funktionswandel des Jodels. Winterthur, 1976

Eidgenössischer Jodlerverband (Ed.): Lebendiges Schweizer Brauchtum, 1910-2010. Bremgarten, 2010

Robert-Fellmann Stiftung (Ed.): Robert Fellmann, 1885-1951: ein Leben für das Jodellied. Baar, 2001

Andrea Kammermann: Die Beziehung zwischen Naturjodel und Emotion. Ein Interdependenzphänomen mit Fokus auf Unterwal-den. Innsbruck, 2022

Heinrich J. Leuthold: Der Naturjodel in der Schweiz. Wesen, Ent-stehung, Charakteristik, Verbreitung. Altdorf, 1981

Joe Manser (Ed.): Appenzellische Volksmusik. Herisau, 2010

Bart Plantenga: Yodel-Ay-Ee-Oooo: The Secret History of Yodel-ing Around the World. New York, 2004

Nadja Räss, Franziska Wigger et al.: Jodel - Theorie & Praxis. Altdorf, 2010

Yannick Wey: Transkription wortloser Gesänge. Technik und Rückwirkungen der Verschriftlichung des Jodelns und verwandter Gesänge im deutschsprachigen Alpenraum. Innsbruck, 2019

Hugo Zemp: A Swiss yodelling series: «Jüüzli» of the Muotatal (4 films). Watertown, 2012 (first edition 1986-87)

Eidgenössischer Jodlerverband EJV

Eidgenössische Jodlerdirigenten- und Komponisten-Vereinigung - EJDKV