Las «braderies» da l’artg dal Giura

Las «braderies» èn gronds eveniments populars che sa splegan en la regiun da l’artg dal Giura (Bienna, La Chaux-de-Fonds, Moutier e Porrentruy). Oriundamain sa tractavi da fieras, nua ch’ils negoziants da la citad sbassavan lur pretschs per rumper cun il context economic disfavuraivel che regiva durant ils onns 1930. Las «braderies» èn alura sa sviluppadas pass per pass – integrond adina dapli las societads localas (associaziuns sportivas, culturalas, communablas, e.u.v.) – ed èn daventadas grondas entupadas, nua che la populaziun sa scuntra, mangia, baiva e fa festa durant in’entira fin d’emna.

Questas fieras han lieu mintga dus onns a la fin da la stad, cun excepziun da Bienna, nua che l’eveniment sa splega mintg’onn al cumenzament da la stad. Ins di savens che «Porrentruy sa multiplitgescha per diesch» u che «Bienna sa tripla» durant la «braderie». E questas maximas paran da vegnir confermadas, damai che 40 000 visitadras e visitaders sa rendan a Moutier, 65 000 a Porrentruy, 140 000 a Bienna e 150 000 a La Chaux-de-Fonds. Ultra da la populaziun locala che spetga l’eveniment cun impazienza, vegnan er ina massa persunas dal conturn per far festa. La «braderie» è er in impurtant lieu da scuntrada per persunas expatriadas che vesan puspè lur amias ed amis d’uffanza durant ina fin d’emna nua ch’i vegn fatg festa en las ustarias al liber, amez ils cortegis e las cliccas.

Publicaziuns

Kurt Tanner: Aus der Krise geborenes Sommerfest: 50 Jahre Bieler Braderie. In: Bieler Jahrbuch = Annales biennoises. Biel, 1986, p. 207-210

Gérald Hammel et al. : 60 ans de braderie à Porrentruy. Ed. Comité d'organisation de la 26e Braderie. Porrentruy, 1996

Sylviane Musy : Voyage à travers les braderies d'hier à aujourd'hui. Conférence, Musée d'histoire de La Chaux-de-Fonds, 3 septembre 2017 (non publiée)

Jean-Pierre Jelmini : Vendanges et Braderie : un canton à deux fêtes. In : Présences (Cahier 35). Ed. Alliance culturelle romande. Pully, Genève, 1988, p. 66-74

Colin Vollmer : Après le vote, l'édition de la réconciliation. In : Le Quotidien jurassien, 24.08.2017

Anne Deschamps : La Braderie de tous les records. In : Le Quotidien jurassien, 26.08.2016

Maurice Edmond Perret : Foires et marchés en Suisse. In : Le Globe - Revue genevoise de géographie 99, 1959, p. 65-100

Comité de la braderie de La Chaux-de-Fonds

Braderie de Porrentruy, président