«Greiflet»

Las veglias expressiuns tudestgas dialectalas «greifflen» u «gräufflen» designeschan la preschentaziun da gieus burlescs tras figuras travestgidas e mascradas. En il center da la tradiziun da Bavania «Greiflet», che exista exclusivamain en vischnancas da la part interna dal chantun Sviz, stat bain er l'element dal discurs teatral plain beffas. Mintgamai dus oraturs sa preschentan la saira al public che sa raduna sin la plazza principala u en ina ustaria. En lur referat, numnà «Plöder», en furma da versets satirics, guardan els enavos sin l'onn passà. En quest connex na spargnan els betg cun commentaris gizs, cutizzants u nauschs davart eveniments locals u davart persunas indigenas. Ultra da quai è il «Greiflet» cunzunt caracterisà tras la preschentaziun ferma e paschaivla dals «Trychler» (scalinaders da plumpas) e dals «Geisselchlepfer» (giaschladers). Fin tschient e dapli persunas passan ensemen tras il vitg e fan ina canera snuaivla che va tras pel ed ossa. Gia en il 16avel tschientaner faschevan ils cortegis da canera part da la tradiziun dal «Greiflet» che vegniva da quel temp anc organisà da las cumpagnias da mats localas. L'emprima uniun ch'è vegnida fundada per organisar l'occurrenza è stada il «Schwyzer Greifler» l'onn 1917 en la chapitala da Sviz. Il di da Bavania da l'onn 1968 è lura stada la premiera dal «Priis-Chlepfä» (concurrenza dals megliers giaschladers dal chantun). Questa concurrenza s'è etablida en il fratemp sco usit supplementar.

Greiflet (PDF, 419 kB, 04.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Brigitte Geiser: Das Geisselklepfen in der Schweiz (Schwyzer Hefte 10/11). Ed. Kulturkommission des Kantons Schwyz. Schwyz, 1977

Gitta Gsell: Bödälä. Dance the Rhythm. Ed. Reck Filmproduktion. Zürich, 2010 (DVD)

Hans Steinegger: Greiflet. In: Feste und Bräuche im Kanton Schwyz. Hans Steinegger, Josef Wiget. Schwyz, 1989, p. 212-219

Josias Clavadetscher: Triichle und Chlepfe. Vom Greiflen, Einschellen und Trychlen. Schwyz, 2017

Elias Bricker: Sie vertreiben Geister und arme Seelen. In: Neue Urner Zeitung, 7. Januar 2016, p. 19

Andrea Schelbert: Greifler löste Polizeialarm aus. In: Neue Schwyzer Zeitung, 25. Januar 2013, p. 23

Greiflergruppe Illgau

Greiflerverein Goldau