«Näfelser Fahrt»

Ils 9 d'avrigl 1388 ha ina gruppa da var 600 Glarunais, sustegnida dad Uri e da Sviz, battì in'armada austriaca bler pli ferma. Quella avess duì suttametter il territori da Glaruna puspè a ses patruns, ils ducas da Habsburg, e chastiar l'agir illegitim dals Glarunais en la Planira da la Linth. L'armada è avanzada lunsch en il territori glarunais, ils inimis han alura però pudì vegnir superads tar l'enguladitsch da muvel a Näfels e chatschads enavos. A questa victoria regorda la «Näfelser Fahrt» cun in cult divin commemorativ, cun ina processiun e cun in pled festiv politic. Questa festa fa part da la vita publica en il chantun Glaruna e collia la commemoraziun dals morts da caracter medieval tardiv cun ina festa publica profana-patriotica en la tradiziun da las festas da battaglia dal 19avel tschientaner. Fin a milli persunas sa participeschan mintgamai a questa festa.

Näfelser Fahrt (PDF, 412 kB, 19.06.2018)Ausführliche Beschreibung

Jürg Knobel, Steve Ellington: Eindrücke von der Näfelser Fahrt 8.April 2010 (DVD). Glarus, 2010

Kantonales Komitee «600-Jahr-Feier Schlacht bei Näfels» (Ed.): 1388-1988: Das Jubiläum. Glarus, 1989

Josef Schwitter: Zur Fahrtsfeier. In: Glarner Nachrichten, 9. April 1980

Fritz Stucki: Aus der Geschichte der Näfelser Fahrt. In: Varia zur Glarner Geschichte. Von Fritz Stucki. Glarus, 1983, p. 11-21

Heinrich Stüssi et al.: Fry! Fry! Das Land Glarus und die werdende Eidgenossenschaft zwischen 1351 und 1388 (Neujahrsbote für das Glarner Hinterland). Schwanden, 1987

Ernst Tremp: Schlacht bei Näfels. In: Historisches Lexikon der Schweiz. Bern, 2009 (www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D8873.php)

Staatskanzlei des Kantons Glarus

Kanton Glarus