Construir mirs sitgs*

*Integrada en la glista represchentativa dal patrimoni cultural immaterial da l'UNESCO

Plunar crappa natirala a mirs sitgs stabils che vivan ditg, senza duvrar maulta, cement u colla, è ina tradiziun che vegn pratitgada dapi blers tschientaners. Mirs sitgs appartegnan al maletg da la cuntrada cultivada en Svizra. Els dattan perditga da la cultura architectonica champestra e da l'artisanat rural. Els porschan in spazi vital custaivel a plantas ed ad animals e promovan uschia la biodiversitad. Ord plaschair da las bellas furmas ed en enconuschientscha da las funcziuns multifaras dals mirs da crappa plunada s'engaschan diversas organisaziuns e differents mastergnants per questa veglia tecnica da construcziun. Els intermedieschan enconuschientschas spezialisadas e protegian uschia vegls mirs sitgs da la decadenza. En il rom da curs da construcziun e d'acziuns dal servetsch civil vegnan construids mirs novs. Er en novs ierts vegnan mirs sitgs integrads adina pli savens. Ils ultims onns han mirs sitgs survegnì adina dapli attenziun. Lur impurtanza artisanala, estetica ed ecologica è oz renconuschida.

Natira ed ambient

Publicaziuns

Stiftung Umwelt-Einsatz Schweiz (Ed.): Trockenmauern, Grundlagen, Bauanleitung, Bedeutung. Bern, 2015 (2. Auflage, www.trockenmauerbuch.ch)

Richard Tufnell, Frank Rumpe, Alain Ducommun, Marianne Hassenstein: Trockenmauern: Anleitung für den Bau und die Reparatur. Ed. Stiftung Umwelt-Einsatz Schweiz. Bern, 2009 (9. Auflage, 1. Auflage 1996, Auszeichnung «Die 20 schönste Schweizerbücher 1996», www.umwelteinsatz.ch)

Richard Tufnell, Frank Rumpe, Alain Ducommun et Marianne Hassenstein: Murs de pierres sèches. Manuel pour la construction et la réfection. Ed. Fondation Actions Environnement. Berne, 2003 (5e édition, 1er édition 1996, Prix « Les vingt plus beaux livres suisses de l'année 1996 », https://www.umwelteinsatz.ch/fr/home-14.html)

Francine Beuret, Geneviève Méry et al. : Murs secs pleins de vie (Cahiers du MHNC 10). La Chaux-de-Fonds, 2009

Marianne Hassenstein et al.: 8. Internationaler Trockenmauerkongress «Trockenmauerbau im Berggebiet», 29. Bis 31. August 2002, Visp, Schweiz. Tagungsband. Ed. Stiftung Umwelteinsatz Schweiz. Steffisburg, 2002

Caroline Kuppenheim : Entretien et réfection des murs en pierres sèches (Cahier technique du Parc jurassien vaudois 2). St-George, 2007

Christine Loriol: Stein auf Stein zur Ewigkeit. In: ALPS Magazine 3, Juni/Juli. München, 2011, p. 98-106

Schweizerischer Verband der Trockensteinmaurer (Ed.): Richtlinien für den Bau von Trockensteinmauern. Buckten, 2004 (Version 01/2012, https://svtsm.ch/sites/default/files/public/Richtlinie_2012_0.pdf)

Gerhard Stoll: Der Bauablauf bei freistehenden Trockenmauern. Wald, 2008

ViaStoria - Stiftung für Verkehrsgeschichte (Ed.): Trockenmauern. Zürich, 2017