Cultura da cudeschs a Son Gagl

La producziun da cudeschs ha ina gronda tradiziun a Son Gagl. Sco perditga da quai cuntegnan las differentas bibliotecas da la citad anc oz in stgazi istoric cun manuscrits artistics e cun exemplars magnifics da las emprimas tecnicas da stampa, ma er in inventari impurtant da la cumposiziun contemporana da cudeschs. Persunalitads istoricas enconuschentas han influenzà questa tradiziun, tranter quellas numerus artists da cudeschs da la claustra da Son Gagl dal temp medieval tempriv, ma er il burgamester refurmatoric e poet Vadian. Sia collecziun da cudeschs è daventada il fundament per la biblioteca chantunala Vadiana. Ina da las gasettas las pli veglias da l'Europa, «Annus Christi», è vegnida stampada a Rorschach en la prinzi-abazia da Son Gagl.

Tradiziun a Son Gagl ha ultra da quai la cumposiziun da cudeschs cun ina tipografia pretensiusa. Ier sco oz datti instituziuns e cumpositurs da cudeschs da renum mundial che lavuran qua, che dattan impuls per in discurs contemporan e che chattan resun internaziunal cun lur cudeschs. Instituziuns sco la chasa editura da Henry Tschudy, cumpositurs sco Rudolf Hostettler, Max Koller, Hans-Peter Kaeser e Jost Hochuli èn caracteristics per la tradiziun dal cudesch a Son Gagl. Lur scolars sco Gaston Isoz e l'agentura TGG Hafen Senn Stieger cuntinueschan cun questa tradiziun, e designers giuvens tegnan oz la cultura da cudeschs al puls da l'actualitad.

Roland Früh: Buchgestaltung in St. Gallen. St. Gallen, 2008

Hermann Strehler: Die Buchdruckerkunst im alten St. Gallen. Die Geschichte der Offizin Zollikofer. Vom «Wochenblatt» zum «St. Galler Tagblatt». St. Gallen, 1967

Jost Hochuli: Buchgestaltung als Denkschule: über die Symmetrie im Buch, über Funktion und Funktionalismus in der Buchttypografie und gegen die Ideologisierung gestalterischer Strukturen (Stuttgarter Schriftenreihe Typografie). Stuttgart, 1991

Jost Hochuli: Buchgestaltung in der Schweiz (Schweizer Kulturstiftung Pro Helvetia). Zürich, 1993

Jost Hochuli: Bücher machen. Praxis und Theorie. St. Gallen, 1996

Richard Hollis: Schweizer Grafik: die Entwicklung eines internationalen Stils, 1920–1965. Basel, 2006

Rupert Kalkofen: Das Büchlein der Bücher: 25 Jahre VGS Verlagsgemeinschaft St. Gallen (Edition Ostschweiz, Heft 5). St. Gallen, 2004

Robin Kinross: Jost Hochuli aus englischer Sicht. In: Jost Hochuli: Drucksachen, vor allem Bücher. Sulgen, 2002

Kanton St. Gallen
St. Leonard-Strasse 40