Il Munot e sias tradiziuns

Il Munot è senza dubi il simbol caracteristic da la citad da Schaffusa. Nagina autra citad da la Confederaziun n’è sa prestada durant il 16avel tschientaner in'ovra monumentala cumparegliabla. En connex cun quest monument istoric da Schaffusa datti numerusas activitads tradiziunalas e modernas. Purtadas vegnan questas activitads da l'Uniun dal Munot ch'è vegnida fundada l'onn 1839. La fin da zercladur fin la fin d'avust han lieu sin la plattafurma dentada ils bals tradiziunals dal Munot cun lur punct culminant, la quadriglia, che vegn sautada là dapi l'onn 1886. Dapi l'onn 1940 datti ina festa d'uffants cun in fieu artifizial, dapi l'onn 1996 ha lieu in kino da stad fitg popular sut tschiel avert. L'uffizi da la guardia dal Munot era effectivamain occupà anc fin l'onn 1926 sco staziun d'annunzia. La guardia dal Munot, che abita anc adina en la tur da la fortezza, tutga oz mintga saira a las nov a maun il zainet dal Munot. Il zainet renumà da l'onn 1589 è l'object d'ina legenda davart ina chanzun enconuschenta en tut la Svizra.

Documents sonors

Publicaziuns

Kurt Bänteli, Hans Lieb, Werner Meyer, Peter Scheck, Karl Schmuki, Jürg Zimmermann: Beiträge zur Geschichte des Munots zu Schaffhausen. In: Erinnerung an den Abschluss des Baus vor vierhundert Jahren 1589 (Schaffhauser Beiträge zur Geschichte 66). Ed. Historischer Verein des Kantons Schaffhausen. Schaffhausen, 1989

Werner Meyer, Hans-Ulrich Wipf: Der Munot in Schaffhausen. Ed. Gesellschaft für Schweizerische Kunstgeschichte. Bern, 1992

Rolf C. Müller: Das Munot-Kinderfest. In: Schaffhauser Mappe. Schaffhausen, 1989, p. 31-32

Werner Thomann: Munotverein Schaffhausen. Schaffhausen, 1989