Corporaziuns en il Vallais

In'uschenumnada «Geteilschaft» è in collectiv da lavur e da proprietad. Ils commembers disponan da tscherts dretgs e da tschertas obligaziuns reglads en statuts e reglaments fixads en scrit. Las obligaziuns dals commembers cumpiglian en spezial la participaziun a la lavur cumina ed ils uffizis. Tar ils dretgs tutgan l'utilisaziun da bains e d'indrizs cuminaivels.

Il collectivissem resp. cooperativissem en il Vallais è sa sviluppà da las corporaziuns da purs dal temp medieval. Cun ina collecziun da reglas e d'ordinaziuns han las communitads organisà durant tschientaners la vita economica purila dal Vallais. Ellas reglavan en spezial l'utilisaziun da bains cuminaivels sco l'aua, il guaud u las pastgiras d'alp ed eran responsablas per la construcziun e per il mantegniment da las ovras collectivas sco ils chanals d'aua, las vias, ils indrizs d'alp u ils furnels. Malgrà ch'ils conturns èn sa midads, han las corporaziuns dal Vallais er anc oz funcziuns giuridicas, economicas, ecologicas e socialas fitg impurtantas.

In interess fundamental da las corporaziuns èsi gia adina stà da stabilir in equiliber tranter il mantegniment da las resursas a lunga vista d'ina vart e l'utilisaziun optimala da quellas da l'autra vart. Ultra da quai gida l'administraziun e l'utilisaziun collectiva da bains da spargnar custs e rinforza la coesiun tranter ils commembers ed il sentiment da responsabladad envers la communitad. Questas funcziuns ecologicas e socialas dattan al collectivissem in potenzial per l'avegnir.

Etienne Bruttin : Essai sur le statut juridique des consortages d’alpages valaisans. Sion, 1931

Louis Carlen: Genossenschaftliche Selbsthilfe. Zur Entwicklung und Bedeutung der Genossenschaften. In: Mensch und Wirtschaft 3. St. Gallen, 1960

Werner Kämpfen: Ein Burgerrechtsstreit im Wallis rechtlich und geschichtlich betrachtet. Mit einem Überblick über das Walliser Geteilschafts-, Burgerschafts- und Gemeindewesen. Zürich, 1942

Werner Kämpfen : Les Bourgeoisies du Valais. In : Annales valaisannes 1975. Sion, 1975, p. 129-176

Arnold Niederer: Gemeinwerk im Wallis. Bäuerliche Gemeinschaftsarbeit in Vergangenheit und Gegenwart. Basel, 1956

Elinor Ostrom : Gouvernance des biens communs. Pour une nouvelle approche des ressources naturelles. Bruxelles, 2010

Société d’histoire du Valais romand (Ed.) : Les bisses. Économie, société, patrimoine (Annales valaisannes 2010-2011). Sion, 2011

Ellen Burdette Wiegandt: Communalism and conflict in the swiss Alps. Ann Arbor (Michigan), 1977

Rémy Schweizer : Les bisses et leurs modes d’organisation au XXIe siècle, un modèle de gestion durable ? Etude de cas à Savièse (Cahiers de l’IDHEAP 257). Lausanne, 2010

Dienststelle für Landwirtschaft