Societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns

Stgars la mesadad da tut las abitaziuns da societads cooperativas da la Svizra sa chatta en il chantun Turitg. Naschidas èn las societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns socialas ils onns 1920. Pervia da la mancanza acuta d'abitaziuns èn sa stentadas forzas politicas, persunalitads engaschadas, ma er burgaisas e burgais per la fundaziun da societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns e per lur activitad da construcziun.

Las societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns s'engaschan per abitaziuns favuraivlas, persistentas e cuminaivlas. Perquai ch'ellas n'han naginas finamiras da gudogn, èn ils tschains da locaziun da lur abitaziuns var 20% pli favuraivels che quels dal martgà d'abitaziuns privat.

Las societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns da la citad e dal chantun Turitg èn organisadas en la Federaziun dals purtaders da chasas d'abitar d'utilitad publica. La federaziun regiunala wohnbaugenossenschaften zürich represchenta passa 250 purtaders d'utilitad publica (principalmain societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns) cun var 60'000 abitaziuns en la citad ed en il chantun Turitg.

Ils ultims onns è la quota dal martgà da societads cooperativas per la construcziun d'abitaziuns sa reducida sin nivel svizzer a 5%. En la citad ed en il chantun Turitg procuran basas giuridicas e projects da construcziun innovativs per ina reanimaziun dal moviment da las societads cooperativas.

Publicaziuns

Allgemeine Baugenossenschaft Zürich (Ed.): Rundum ABZ. Allgemeine Baugenossenschaft Zürich. 1916-2016. Zürich, 2016

BEP Baugenossenschaft des eidgenössischen Personals Zürich (Ed.): Von der Waschküchen Ordnung. Zum Kickboard Salat. 100 Jahre BEP Baugenossenschaft des eidgenössischen Personals Zürich. Zürich, 2010

GEWOBAG Gewerkschaftliche Wohn- und Baugenossenschaft: Von vorgestern nach übermorgen. GEWOBAG. 1943 bis 2013. Eine Zeitreise durch 70 Jahre Wohnbaugenossenschaft. Zürich, 2014

Stadt Zürich (Ed.): Mehr als Wohnen. Gemeinnütziger Wohnungsbau in Zürich 1907-2007. gta Verlag. Zürich, 2007

Stadtentwicklung Zürich (Ed.): Programm Wohnen. Zürich, 2012

wohnbund: Der dritte Weg im Wohnungsbau. Die gemeinnützigen Baugenossenschaften der Schweiz. Im Auftrag der drei Dachverbände SVW, VLB, SWE. Zürich, 2007

wohnbaugenossenschaften schweiz, regionalverband zürich
Ausstellungsstrasse 114