Societads da musica

En Svizra datti strusch ina vischnanca, ina citadina u in quartier senza ina societad da musica. Las musicantas ed ils musicants sa furman en armonias, bands da brass, cun instruments da tola (fanfare) u sco armonia maschadada (fanfare mixte). Las societads da musica sunan in grond e vast repertori stilistic e s’engaschan per la promoziun da musicants giuvens. Las societads da musica derivan dal context militar ed èn daventadas popularas l’entschatta dal 19avel tschientaner. Spert èn ellas dentant sa stabilidas er en in context betg militar cun bleras furmaziuns da laics ed animaturs. Avant la fundaziun da numerusas scolas da musica durant ils onns 1960 han ils uffants e la giuventetgna savens pudì emprender a sunar in instrument en las societads da musica localas. L’Uniun svizra da musica, l’emprima societad naziunala deditgada a la musica en Europa, è vegnida fundada l’onn 1862 ad Olten sco «Uniun federala da musica» e reunescha oz sco organisaziun tetgala passa duamilli societads da musica en Svizra. Mintga tschintg onns ha lieu la Festa federala da musica a la quala participeschan sur 20 000 musicantas e musicants da tut il pajais.

Blasmusik (PDF, 443 kB, 31.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Brigitte Bachmann-Geiser: Die Volksmusikinstrumente der Schweiz (Handbuch der europäischen Volksmusikinstrumente Serie I, Band 4). Leipzig, 1981

Walter Biber: Von der Bläsermusik zum Blasorchester. Geschichte der Militärmusik und Blasmusik in der Schweiz. Luzern, 1995

Robert Blaser-Egli: Das Blasmusikwesen. In: Schweizer Musikbuch (Band 1). Ed. Willi Schuh. Zürich, 1939, p. 281-298

Walter Bossard et al.: Nachwuchsprobleme in Schweizer Blasmusikvereinen. Ed. Hochschule Luzern. Luzern, 2004 (www.hslu.ch/download/m/forschung/nachwuchsp_blasmusik_ch.pdf)

Brass Band. Internationale Fachzeitschrift für Brass Band und Blechbläser. Wiedlisbach, 1988– (http://www.bb-zeitschrift.ch)

Gabriela Mattmann: Die Roten und die Schwarzen. Die Gemeinde Rain und ihre Musikvereine (Zürcher Beiträge zur Alltagskultur 11). Ed. Volkskundliches Seminar der Universität Zürich. Zürich, 2002

Dieter Ringli: Musikverein. In: Historisches Lexikon der Schweiz. Bern, 2011 (http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D11894.php)

Schweizer Blasmusikverband (Ed.): Unisono. Die Schweizerische Zeitschrift für Blasmusik. Aarau, 1911-

Wolfgang und Armin Suppan: Das Blasmusik-Lexikon. Kraichtal, 2009 (5. Auflage des Lexikons des Blasmusikwesens)

Otto Zurmühle: Das schweizerische Blasmusikwesen. In: Musica Aeterna (Band 2). Zürich, 1949, p. 289-307

Schweizer Blasmusikverband