Festa da Sontgilcrest dals chanuniers da Dieu

Il di da Sontgilcrest sco er la saira avant sajettan chanuniers numerusas salvas e culps da murters da la muntogna Gütsch sur la citad da Lucerna. Els fan uschia onur al sacrament d'altar. Cun ils trais chanuns d'artigliaria istorics vegni sajettà tenor reglas militaras severas. Durant la processiun dals cartents tras la citad veglia segnan ils culps singulas fasas ed elements rituals. Ils chanuniers èn schuldads catolics activs u anteriurs da l'armada svizra. Per pratitgar l'usit èn els organisads en la confraternitad dals chanuniers da Dieu da Lucerna («Bruderschaft der Herrgottskanoniere Luzern»). Quella è vegnida fundada enturn l'onn 1580, dal temp che las processiuns da Sontgilcrest èn sa sviluppadas ad occurrenzas da represchentaziun da la baselgia catolica en consequenza da la cuntrarefurma.

Publicaziuns

Luzerner SS Corporis Christi-Bruderschaft (Ed.): 425 Jahre Bruderschaft der Herrgottskanoniere Luzern 1580-2005. Führer durch die Jubiläums-Ausstellung. Luzern, 2005

Stefan Schütz: Die Kanoniere wecken Luzern. In: Neue Luzerner Zeitung, 6. Juni 2007, p. 24

Markus Zimmermann: Die Herrgottskanoniere von Luzern 1580-1980. Luzern, 1980

Simon Bordier: Herrgottskanoniere wählen Frau in ihre Mitte. In: Neue Luzerner Zeitung, 8. Juni 2015, p. 15

Herrgottskanoniere Luzern