Tschaiver da Soloturn

Il tschaiver da Soloturn cumenza ils 13 da schaner, il di da son Hilari. Il pled latin «hilaris» («legher», «ilaric») renviescha a las activitads allegraivlas che suondan mintgamai. Dapi il 17avel tschientaner è il di da son Hilari documentà sco cumenzament dals bals da tschaiver, dapi l'onn 1853 annunzia la «Narrenzunft Honolulu» al di da son Hilari il tschaiver cun sia radunanza generala carnavalesca e suenter cun ses «cortegi da son Hilari». Il parsura da la «Narrenzunft Honolulu» occupa l'uffizi dal president da la citad, la «Rathausgasse» surpiglia ses num oriund «Eselsgasse» e fin la mesemna da la tschendra sa numna Soloturn «Honolulu».

Il cumenzament da l'emna da tschaiver sco tala è la «Chesslete» la gievgia grassa. Plirs milli carnavalists en chamischas da notg alvas e cun chapitschas da notg, cun schlingias cotschnas e cun instruments da canera sveglian – sut la batgetta dal «Oberchessler» – la populaziun per la «tschintgavla stagiun». Sumegliantamain ad auters tschaivers en Svizra han lieu cortegis e bals, sa preschentan musicas da tschaiver e gruppas da salamuira al tschaiver da vias e d'ustarias, vegnan edidas gasettas da tschaiver e vegn ars in «Böögg». Il di da son Hilari e la «Chesslete» èn dentant caracteristics per il tschaiver da Soloturn e vegnan celebrads en l'entir chantun. Schizunt al nord da l'artg dal Giura vegnan els festivads en las vischnancas dal territori chantunal.

Max Egger, Ruedi Rust: Solothurner Fasnacht. Solothurn, 1982

Interview mit Peter Keller (Ober der Narrenzunft Honolulu) vom 11. Oktober 2011. Aargauer Kuratorium, Aarau

Interview mit André Kilchenmann (Mitglied der Guggenmusig «Abassadonner») vom 6. September 2011 in Basel. Aargauer Kuratorium, Aarau

Wolfgang Wagmann: Solothurner Fasnacht im Wandel der Zeiten (Mitteilungen der Töpfergesellschaft Solothurn. Neue Folge 2). Solothurn, 1998

Fasnachtsgesellschaft Solothurn UNO