Tschaiver en la Svizra centrala

Occurrenzas da tschaiver tranter la gievgia grassa ed il mardi da tschaiver èn derasadas en tut la Svizra centrala. Lur tratg cuminaivel è la celebraziun dal barlot, il gieu cun rollas ed identitads socialas sco er il far fracass. Ina posiziun speziala areguard l'organisaziun, il grad da ritualisaziun e la forza d'attracziun ha il tschaiver da la citad da Lucerna. En intginas chapitalas ruralas èn sa furmadas cunzunt durant il 19avel tschientaner furmas da tradiziun bizarras sco la «Urner Katzenmusik» u il «Schwyzer Nüsslet». Tut en tut po il tschaiver bain vegnir designà en tut ils chantuns da la Svizra centrala sco la festa la pli populara insumma.

Emanuel Ammon (Ed.): Luzerner Fasnacht. Eine Zeitreise durch zwei Generationen. Luzern, 2005

Emanuel Ammon (Ed.): JoDuFäscht. Luzerner Fasnacht 2008. Luzern, 2008

Ernst-Louis Bingisser et al.: Dr Tüfel isch lous. Einsiedler Fasnacht. Einsiedeln, 2004

Josef Gnos: Musikvereine. Blasmusik, Laienorchester, Guggenmusik. In: Kreative Provinz. Musik in der Zentralschweiz. Ed. Alois Koch. Luzern, 2010, p. 48-77

Karl Imfeld: Volksbräuche und Volkskultur in Obwalden. Kriens, 2006

Rolf Gisler-Jauch: Fasnächtliches Uri. Altdorf, 2004

Elisabeth Pfister-Scheurer: Baarer Räbefasnacht. In: Zuger Neujahrsblatt. Zug, 1996, p. 97-102

Werner Röllin: Der Märchler Rölli (Marchringheft 48). Lachen, 2007

Silvio Panizza (Hrsg.): Faszination Lozärner Fasnacht. Band 1: Die Guuggenmusigen. Band 2: Geschichte - Zünfte - Umzug - Fasnachtsbälle. Band 3: Brauchtum - Fasnachtskunst. Luzern: Verlag Lozärner Fasnachtsfüerer, 1988, 1989 und 1996

Paul Hugger: "Bruder Fritschi von Luzern. Zur Deutung einer fasnächtlichen Integrationsfigur", In: Schweizerisches Archiv für Volkskunde 79 (1983), S. 113-130 (ergänzender Teil In: Schweizerisches Archiv für Volkskunde 93 (1997), S. 125-136)

Daniel Annen: Das verrückte Dorf. Herausgegeben von den Schwyzer Nüsslern zum 75jährigen Jubiläum. Schwyz: Schwyzer Nüssler, 1995

Josef Wiget und Hans Steinegger: Feste und Bräuche im Kanton Schwyz. Schwyz, 1989, p. 252-317

Lozärner Fasnachtskomitee