Sellaria da signuns

La sellaria da signuns descriva las activitads d'in artisan che ornescha objects e products da tgirom per purs, per signuns e per lur animals da niz cun garnituras da mesch e cun retgamadas da colur. Tschintas da stgellas per taurs, per vatgas e per chauras sco er elements per il costum dals signuns vegnan producids en lavur exquisita. Ils artisans surpiglian motivs, figuras ed ornaments tradiziunals che derivan da la vita dals signuns. Mintga seller da signuns ha sia atgna «noda-chasa» che sa mussa en spezial en la moda e maniera da dissegnar e da ciselar. L'artisanadi vegn pratitgà dapi generaziuns en l'Appenzell ed en il Toggenburg. A partir dal 18. tschientaner è el sa sviluppà ad in mastergn. Dapi la creschientscha dal turissem a partir da la mesadad dal 20. tschientaner na produceschan ils artisans betg mo objects tradiziunals da signuns, mabain er accessoris da souvenirs e da moda. Ils products sa basan sin ils objects dals signuns, vegnan dentant duvrads per novs intents. Uschia è per exempel la tschinta da signuns u tschinta appenzellaisa («tschinta da vatgas»), che vegn decorada cun ornaments e cun figuras sumegliantas sco ils givlars dal costum dals signuns, daventada in object da cult. L'artisanadi multifar è collià fermamain cun autras tradiziuns da la regiun. Per ch'el possia surviver, dovri dentant cuntinuadamain innovaziuns e svilups.

Sennensattlerei (PDF, 313 kB, 29.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Publicaziuns

Bruno Bischofberger: Die Sennensattlerei. In: Volkskunst aus Appenzell und dem Toggenburg: Sammlung Bruno Bischofberger. Zürich, 1973, p. 200-288

Appenzeller Volkskunst, Sammlung Bruno Bischofberger. Zürich, 1977, p. 71-82, 110

Johann Gottfried Ebel: Schilderung des Gebirgsvolkes vom Kanton Appenzell, erster Teil der Schilderung der Gebirgsvölker der Schweiz, Leipzig, 1789. In: Carl Rusch: Der appenzell-innerrhodische Trachtenschmuck. Appenzell, 1974

Franziska Schürch: Landschaft, Senn und Kuh. Die Entdeckung der Appenzeller Volkskunst. Basel, 2008

Carl Rusch: Der appenzell-innerrhodische Trachtenschmuck. Appenzell, 1974