Fiera da Chaindon

La fiera da Chaindon, pli savens er numnada mo «Chaindon», è ina fiera agricula cun ina fiera da muvel che ha lieu a Reconvilier, en il Giura bernais, mintgamai l’emprim glindesdi dal mais settember. La fiera ha ses num da l’anteriur aclaun Chaindon ch’era pli baud spartì dal vitg Reconvilier. Documentada è questa fiera dapi l’emprima mesadad dal 17avel tschientaner, dentant è ella franc d’origin pli vegl. Ses renum ha «Chaindon» d’engraziar a sia fiera da chavals ch’è s’extendida en moda remartgabla ed è daventada ina da las pli impurtantas da l’Europa.

Malgrà la mecanisaziun da l’agricultura durant la segunda mesadad dal 20avel tschientaner e la spariziun da la chavallaria en l’armada svizra, è la fiera da Chaindon in eveniment da gronda impurtanza che attira mintga onn plirs dieschmillis da visitadras e visitaders tant da la regiun sco er dal rest da la Svizra e da l’exteriur. La fiera da muvel cumenza adina l’alva da l’emprim glindesdi dal mais settember, precis a las 5.30. Ils animals vegnan preschentads datiers da la scola, entant che la fiera sa splega en tut las vias dal vitg. Quest di, ch’era ditg deditgà als affars purils, è oz in impurtant di da festa e per las puras ed ils purs ina buna pussaivladad da sa scuntrar.

Le Lundi. Journal officiel de la foire de Chaindon. Reconvilier, 2010-

Michel Bourquin et al. : Reconvilier 884-1984. Reconvilier,1984