Sechseläuten

Il terz glindesdi d'avrigl festiveschan las mastergnanzas da Turitg il «Sechseläuten» e passan vestgidas en costums istorics tras la citad. Sin la plazza dal «Sechseläuten» al Bellevue vegn ars a las 18.00 il «Böögg», in pop da naiv fatg or da taila e laina ed emplenì cun material explosiv. En il ritmus da la melodia dal marsch da «Sechseläuten» circumdeschan gruppas da chavaltgaders il stgandler, sin il qual è plazzada la figura invernala. Pli svelt ch'il «Böögg» perda ses chau e pli svelt che l'enviern è finì. Pli tard mangian ils commembers da las mastergnanzas e lur giasts ina tschaina en lur stivas tradiziunalas. Silsuenter visitan las mastergnanzas ina l'autra. Il «Sechseläuten» è collià stretgamain cun las mastergnanzas fundadas il 14avel tschientaner. Il 19avel tschientaner han quellas bain pers lur impurtanza politica, ellas èn dentant sa mantegnidas sco uniuns da dretg privat. In emprim cortegi, però cun caracter da tschaiver, ha gì lieu l'onn 1837. Il 1867 è vegnì realisà per l'emprima giada il cortegi d'uffants che passa anc oz la dumengia avant il «Sechseläuten» tras la citad. Dapi l'onn 1893 organisescha il Comité central da las mastergnanzas turitgaisas il «Sechseläuten» e la brischada dal «Böögg». Oz stattan mintgamai a l’ur da la via millis d'aspectaturas e d'aspectaturs a per guardar il cortegi. Dapi intgins onns ha lieu ultra dal program uffizial ina grillada sur la burnida dal stgandler sin la plazza da «Sechseläuten».

Sechseläuten (PDF, 358 kB, 31.05.2018)Ausführliche Beschreibung

Documents sonors

Il marsch dal «Sechseläuten» da Turitg, sunà l'onn 2008 da la Musica da la citad da Dietikon e da la Musica dals tiradurs SSU, da la Musica unida da la mastergnanza dal Kämbel e da la mastergnanza da la citad (or dal disc cumpact «Böggenhits. Ein musikalischer Querschnitt durch Zürichs Sechseläuten») © Stadtmusik Dietikon, Schützenspiel UOG/Kalt Communications GmbH

Markus Brühlmeier, Beat Frei: Das Zürcher Zunftwesen. Zürich, 2005

Andreas Honegger: Zürcher Sechseläuten. Constaffel und die 25 Zünfte. Zürich, 2003

Martin Illi: Zünftige Tradition. In: Zürcher Wirtschaftsmagazin. Das Magazin der Zürcher Kantonalbank no. 1, Zürich, 2010, p. 4-6.

Marius Risi: Alltag und Fest in der Schweiz. Eine kleine Volkskunde des kulturellen Wandels. Zürich, 2003

Zentralkomitee der Zünfte Zürichs (Ed.): 650 Jahre Zürcher Zünfte. Zürich, 1986

Zentralkomitee der Zünfte Zürichs (Ed.): Zürcher Sechseläuten. Eine Gebrauchsanweisung. Zürich, 2004

Zentralkommitee der Zünfte Zürichs