Usits da son Niclà en la Svizra centrala

La figura tradiziunala da son Niclà è omnipreschenta en la Svizra centrala ils 6 da december sco er ils dis precedents e suandants. En blers lieus visita son Niclà las famiglias cun uffants, las uniuns u las residenzas da seniors. Numerus vitgs enconuschan ultra da quai in cortegi da son Niclà che vegn specifitgà – tut tenor il lieu – sco arrivada u sco partenza. En ses vestgì cotschen absolva son Niclà ina ruta prescritta en cumpagnia dals «Trychler» (che fan sclingir las stgellas), dals «Geisselchlöpfer» (che schluppegian cun la giaischla) e da persunasche portan laternas, faclas ed uschenumnadas «Iffelen» (grondas laternas en furma da mitras). Accumpagnà vegn son Niclà per regla dals famegls vestgids en mantels stgirs, savens er d'in asen, pli darar d'in poni, mintgatant er da servients e d'anghels. El va per il solit a pe, en singuls cas er a chaval, en charrotscha u cun ina nav. L'origin da quests cortegis è da chattar en ina represchentaziun d'uvestg dal temp medieval tardiv che vegniva giugada dals scolars claustrals e ch'era derasada en tut l'Europa centrala. L'occurrenza singula la pli enconuschenta da quest cumplex d'usits è il «Klausjagen» a Küssnacht al Rigi che attira adina blers aspectaturs.

Publicaziuns

Walter Bär-Vetsch: Advents- und Weihnachtsbräuche, deren Herkunft und Aufkommen in Uri. Erstfeld, 2006

Brigitt Flüeler, Elsbeth Flüeler: Der Stanser Samichlais. Stans, 2013

Karl Gisler: Sitten und Bräuche in Uri. In: Schweizer Volksleben. Sitten, Bräuche, Wohnstätten (Band 2). Ed. Heinrich Brockmann-Jerosch. Erlenbach, 1931, P. 23-26

Walter Heim: Nikolausbrauch mit Bischofsgestalt: Ergebnisse der SGV-Umfrage. In: Schweizer Volkskunde 76. Basel, 1986, p. 65-80

Walter Heim: Die Wiederbelebung des Klausjagens in Küssnacht a. Rigi. In: Schweizerisches Archiv für Volkskunde 93. Basel, 1997, p. 41-52

Karl Imfeld: Volksbräuche und Volkskultur in Obwalden. Kriens, 2006

Andreas Iten: Brauchtum im Ägerital. Legorenfasnacht, Mittefastenfeuer, Wylägerer Fasnachtsgesellschaft, Klausjagen. In: Zuger Neujahrsblatt. Zug, 1996, p. 86-90

Ursula Karbacher, Kurth Lussi, Martin Ruch: St. Nikolaus. Heiliger und Kinderschreck. Begleitpublikation zur Ausstellung «Nikolaus, Samichlaus, Santa Claus», Historisches Museum Luzern, 27. November 1999 bis 9. Januar 2000. Lindenberg , 1999

Hans Steinegger, Josef Wiget: Feste und Bräuche im Kanton Schwyz. Schwyz, 1989

Werner Mezger: Sankt Nikolaus. Zwischen Kult und Klamauk. Zur Entstehung, Entwicklung und Veränderung der Brauchformen um einen populären Heiligen. Ostfildern, 1993

Turnverein Beckenried (Ed.): Beggrieder Samichlais. Einheimisches Brauchtum seit 1935. Beckenried, 2005

Adi Kälin: Küssnachter Klausjagen. Küssnacht am Rigi, 2014

Schweizer Clausenverzeichnis