Stagiun d’alp*

*dossier deponì tar l’UNESCO, procedura d’examinaziun en curs

La stagiun d'alp – cun sias numerusas variaziuns e particularitads localas – deriva d'ina pratica documentada dapi la fin dal temp medieval. Tranter il matg e l'october vegnan ils bovs, la nursas e las chauras chatschadas sin pastgiras tranter 600 m s.m. e 2900 m s.m. per trair a niz il pavel supplementar. Là guardan umens e dunnas, l'uschenumnada pastriglia, da la muaglia e s'occupan dals animals, tgiran la pastgira, las saivs ed ils bajetgs, fan chaschiel ed auters products da latg e dattan er albiert a visitadras e visitaders. La pratica creescha lioms economics ed emoziunals tranter la populaziun locala, la pastriglia e las alps e contribuescha uschia al mantegniment da cuntradas culturalas ch'existan gia dapi tschientaners.

La stagiun d'alp ha stgaffì enconuschientschas ed abilitads artisanalas ch'èn necessarias per il mantegniment dals lieus e dals utensils sco er da diversas praticas socialas. Questas praticas cumpiglian rituals, costums, festas chalendaras localas sco la chargiada e la stgargiada d'alp e tut tenor la regiun er la festa da mesastad u occurrenzas, nua ch'ins elegia la pli bella vatga da la muaglia. Quests usits vegnan transmess entaifer las famiglias e tras la pratica sco tala. Entant che la preschientscha dals animals en la muntogna gioga in rolla impurtanta per las visitadras ed ils visitaders, èn las festas che mettan en il center las praticas artisanalas muments impurtants da la vita locala. Dapi dus tschientaners e mez celebreschan artistas ed artists en la litteratura, en l'art figurativ, en la musica e sin tribuna l'alp e la tegia sco simbol per ina vita en accord cun la natira. La cultivaziun da las alps cun muaglia mantegna uschia ina retscha da tradiziuns en ina realitad sociala viva, en cuntradas culturalas ch'èn vegnidas cultivadas durant in lung temp, en cumbinaziun cun producziuns alimentaras renumadas e reconuschidas.

Alpsaison (PDF, 384 kB, 25.08.2022)Ausführliche Beschreibung